artikel uit Dagblad van het Noorden 26 januari 2004
<terug naar  website www.stichtingtijd.nl>


'Ecodroom' Terlouw trotseert schoonheidcommissies

 
Door: Eddy Schaank

Godlinze - Een kathedraal van bouw- en sloopafval, waar generaties lang aan gestapeld en gemetseld wordt en waar de natuur onErik Terlouw bij zijn ecodroomgebreideld zijn gang kan gaan. Als het aan beeldend kunstenaar Erik Terlouw (52) uit Godlinze ligt, zullen er tientallen van dergelijke bouwwerken in onze provincie verrijzen. Maar voorlopig heeft hij bij geen enkele gemeente nog een poot aan de grond kunnen krijgen met zijn plan, al lijken de kansen voorzichtig in zijn voordeel te keren. Waar zal deze 'ecodroom' gestalte krijgen als 'ecodrome'?

Terlouw heeft inmiddels negen gemeenten aangeschreven. De eerste, Delfzijl, al in 1999, kon er niets mee. Maar onlangs voerde de gemeente Eemsmond zijn verzoek op als agendapunt van een raadsvergadering, vroeg de Heemtuin in Muntendam zijn plan op, nam de gemeente Ten Boer contact met hem op en brengt de gemeente Loppersum morgen een bezoek aan de Godlinzer kunstenaar.

Erik Terlouw, geboren op de Veluwe en na vele omzwervingen in Godlinze neergestreken, heeft zijn idee afgekeken van de kunstenaar Louis Le Roy uit het Friese Oranjewoud (zie kader). Het plan behelst dat mensen bouw-, sloop- en bestratingsafval tegen een kleine vergoeding mogen afleveren op een daarvoor aangewezen terrein, waarna vrijwilligers ermee aan de slag gaan en dynamische kunstwerken maken. Flora en fauna groeit dan met de veranderende omgeving mee.

'Door flink aan te stapelen en de natuur zijn werk te laten doen ontstaat een ecologisch en architectonisch kunstwerk, dat een rustgevende buffer is tegen de als gevolg van de technisch vooruitgang versnelde tijd', zo filosofeert Terlouw. 'Het bouwen mag dan ook niet te snel gaan. Trek er maar rustig een paar honderd jaar voor uit.'

Honderden jaren afval

Niemand, dus ook Terlouw niet, weet hoe het bouwwerk er uiteindelijk uit komt te zien. 'Om een beeld te krijgen zou je de ecokathedraal van Le Roy in Mildam moeten bekijken of de tekeningen van Maarten Toonder', zegt Terlouw. 'Maar we weten nu nog niet wat voor bouwafval we over pakweg honderd jaar weggooien. Je kunt het bouwwerk dan ook zien als een soort museum van honderden jaren afval.'

De onvoorspelbaarheid van de ecokathedraal is meteen het grootste praktische obstakel, want geen enkel gemeentelijk bestemmingsplan biedt de mogelijkheid voor een bouwwerk, waarvan niet bekend is hoe het er uit komt te zien. Welke schoonheidscommissie wil goedkeuring verlenen aan een bouwplan zonder tekeningen, maten, kleurbepalingen en bouwmaterialen? Terlouw ziet het als een 'typisch Nederlands' probleem.

De Godlinzer kunstenaar heeft in zijn eigen tuin al een aardig 'schaalmodel' gemaakt van wat de gemeente die als eerste toehapt kan verwachten. 'Het begon met een vijvertje, waar ik wat omheen begon te stapelen', zegt Terlouw. Inmiddels is het uitgegroeid tot een ecologisch minicomplex in een tuin van elf are, waar 280 plantensoorten zijn te vinden en waar de kleine salamander, de pad, de bruine kikker en de veldmuis een prettig onderkomen hebben gevonden.


<terug naar website www.stichtingtijd.nl>