Artikel uit Heerenveense Courant van 8 november 2006.
<<terug naar de website www.stichtingtijd.nl



Heerenveners van start met ecologisch tuinbedrijf

'We zullen nooit een boom omzagen'

Tekst Harry de Jong, foto: Dick Verton

HEERENVEEN – Onder de naam It Gilde Fan Skoatterlan gaan Marten Meester (54), Okke Sappé (38) en Izaak Sevensma (58) uit respectievelijk Heerenveen en Beetsterzwaag begin volgend jaar van start met een ecologisch tuinbedrijf. De drie zijn op dit moment onder supervisie van de stichting Tijd werkzaam in de tuinen van Louis le Roy aan de Kennedylaan en Europalaan in het Friese Haagje, maar hun dienstverband loopt per 31 december af.

Okke Sappe, Marten Meester, Izaak SevensmaEen jaarlang hebben ze zich hier bezig gehouden met de handmatige constructie van stenen bouwwerken, bestrating en de aanleg van een vlindertuin. Daarbij hebben ze zich de filosofie van ecologisch tuinieren zo eigen gemaakt, dat besloten is als kleine zelfstandigen in deze tak verder te gaan. Volgens Meester een uniek initiatief voor het Noorden: ,,We zijn de enigen in Friesland met een dergelijk bedrijfje.’’ Een markt is er in deze regio zeker, weet Sappé. ,,Het zou bijvoorbeeld een uitdaging zijn een ecologische tuin aan te leggen op het dak van de toekomstige parkeergarage aan het Geerts Willigenplein.’’ Een van de basisprincipes van ecologisch tuinieren is ,,rekening houden met leven in de natuur.’’ En dat onderstrepen de drie startende ondernemers volledig. Meester: ,,Heel simpel uitgelegd komt het er op neer dat we in zo’n tuin plekjes creëren voor dieren als vleermuizen, zwaluwen en insecten.’’ Dat kunnen nestjes zijn voor vogels, maar ook holen voor bijvoorbeeld egels en ringslangen. Sappé: ,,We verbinden op die manier de natuur en het leven met elkaar.’’ Bij de aanleg en onderhoud van een ,,wilde tuin’’ wordt geen gebruik gemaakt van elektrisch gereedschap. ,,Want daarmee verstoor je de rust in de natuur alleen maar,’’ vindt Sappé. ,,We zijn ook voorstanders van recyclen,’’ verduidelijkt Meester. ,,Zo gebruiken we alle snoeihout opnieuw.’’ Sappé: ,,Het laatste wat wij met een boom doen, is omzagen.’’ Volgens hem heeft bij wijze van spreken elk takje een functie in de natuur. ,,De natuur voltrekt zich volgens een bepaalde cyclus en die moet je niet proberen te onderbreken. Dat is ook ons uitgangspunt: je moet alles wat groeit en bloeit z’n gang laten gaan, want er bestaat namelijk niet zoiets als onkruid. Daarom voegen wij alleen maar toe en halen niets weg.’’.


Uitdaging

Voor zowel Meester, Sappé als Sevensma is er met deze idealistische vorm van tuinaanleg- en onderhoud sprake van een nieuwe uitdaging in hun leven, want ze hebben alle drie een totaal verschillende achtergrond. Sappé had jarenlang een eigen schoonmaakbedrijf, Meester was kleine zelfstandige in de bouw en Sevensma had een uitvaartbedrijf. Alle drie raakten op een gegeven ogenblik werkloos, maar werden vervolgens via de gemeente gedetacheerd bij de stichting Tijd om voor de periode van een jaar de handen uit de mouwen te steken in de tuinen van Le Roy. Sappé: ,,We kenden elkaar voor die tijd niet, maar al snel bleek dat we dezelfde opvattingen deelden.’’ Meester: ,,We zijn helemaal op elkaar ingespeeld en vinden zoveel voldoening in dit werk dat we er absoluut mee door willen gaan. We hebben er geen enkele behoefte aan weer in de bijstand terecht te komen.’’ De drie ondernemers mikken met hun toekomstige bedrijf vooral op langdurige projecten voor instellingen als It Fryske Gea, Staatsbosbeheer en Fries Landschapsbeheer. Maar ook bij de gemeente Heerenveen is volgens Meester nog wel emplooi te vinden. ,,En wij kunnen goedkoop werken, want we hebben geen groot materieel.’’