Interview Jan Woudstra in de Leeuwarder Courant van 2 november 2009 n.a.v. de eerste Le Roy lezing
<terug naar  website www.stichtingtijd.nl>


"Nette tuintjes zijn zo jammer"

Door Erwin Boers

    Nederlanders kunnen het niet laten om elke vierkante meter grond aan te harken. "Terwijl het toch helemaal niet zo netjes hoeft", verzucht landschapsarchitect Jan Woudstra. "Laat de natuur toch meer zijn gang gaan".
Woudstra werkt als landschapsontwerper en docent landschapsarchefolgie in Sheffield en Londen, maar groeide op in Heerenveen. Hij nam dit weekeinde weer een kijkje bij de wilde tuinen van ontwerper Louis Le Roy. Rond deze landschapskunstenaar uit Oranjewoud, bekend van de Ecokathedraal in Mildam, werden zaterdag 2 lezingen gehouden in Heerenveen, waarbij Jan Woudstra de eerste Le Roy lezing voor zijn rekening nam.
Le Roy werd in de jaren zestig en zeventig wereldberoemd met zijn langgerekte natuurtuin langs de Kennedylaan en Europalaan in Heerenveen. ZIjn idee was dat omwonenden eeuwig stenen zouden stapelen in het gebied, terwijl de natuur ondertussen haar vrije gang mocht gaan.
Kennedylaantuin in 1980

Kennedylaantuin in 2009
Hij doorbrak de gedachte dat de mens bewaker moest zijn van de natuur. "Ik kende als kind al jongetjes die met Le Roy stenen mochten stapelen langs de Kennedylaan", zegt Woudstra. Zelf leerde hij Le Roy later vooral kennen als leraar op de scholengemeenschap RSG. De bomen groeien inmiddels bijna letterlijk tot aan de hemel op de plek waar Le Roy ooit begon in Heerenveen Inwoners stapelen er nog altijd stenen, maar niet zo veelvuldig als Le Roy het had bedoeld. Het plantsoen is nog bijna jaarlijks onderwerp van discussie. Sommigen vinden de ruigte veel te afatsoenlijk. Andren storen zich aan de hoge bomen, die het zicht op het oorspronkelijke park zouden wegnemen. "Er is altijd wel iemand die klaagt", zegt Woudstra. "En de overheid heeft overal moeite met Le Roy-tuinen. De politiek kan maar moelijk met het idee omgaan dat ze geen controle heeft, dat je natuurlijke processen hun gang moet laten gaan".
Als het aan hem ligt, moeten omwonenden zoveel mogelijk worden uitgedaagd om weer met stapelen van stenen te beginnen. De tuinmode is door de jaren sterk veranderd. Vroeger waren ook de tuinen bij de huizen langs de Europalaan wild. "Kijk eens hoe keurig ze er nu uit zien." Het is niet alleen jammer dat de natuur niet meer vrijheid krijgt, het is ook een toenemend probleem voor de waterbeheersing, constateert Woudstra. Regenwater is moeilijk af te voeren doordta de gehele westerse wereld volgeplempt is met straatstenen, asfalt en kiezels.
Een ander nadeel van de verstedelijking is dat de omgeving enorm wordt opgewarmd. Ook daarvoor biedt Le Roy's tuin een oplossing. Doordat het zo'n lange aaneengesloten strook is, brengt het plantsoen frisse lucht en afkoeling in Heerenveen.


<
terug naar website www.stichtingtijd.nl>