Esther Boukema tijdens eerste ontmoeting 2004

Eerste 'ontmoeting' met de ecokathedraal
Op zaterdag 9 oktober 2004 vond de eerste van een reeks ontmoetingen plaats bij de ecokathedraal. Fotograaf Philippe Velez McIntyre en vormgeefster Esther Boukema, die eerder het fotoboek "Natuur, Cultuur, Fusie" over de ecokathedraal maakten, willen hun enthousiasme over de ecokathedraal overdragen aan meer mensen, en daarom organiseren ze een paar keer per jaar een samenkomst voor maximaal 12 personen.
Hieronder staan een aantal foto's van deze eerste ontmoeting, gemaakt door Philippe McIntyre, Esther Boukema, Albert Hennipman en Peter Wouda,
en het artikel dat naar aanleiding van deze dag in de Leeuwarder Courant verscheen.
ontmoeting
ontmoeting
ontmoeting ontmoeting ontmoeting ontmoeting

ontmoeting ecolage hennipman
'eco-llage' van
Albert Hennipman

ontmoeting

Wilt u weten wanneer de volgende ontmoeting gehouden wordt, meldt u dan op de voorpagina aan voor de nieuwsbrief.

Artikel in de Leeuwarder Courant van maandag 11 oktober:

Ecokathedraal van Le Roy als oneindige inspiratiebron.
Voor de een zal het altlijd een hoop overwoekerd puin blijven, voor de ander vormt de ecokathedraal van kunstenaar/filosoof Louis le Roy juist een onuitputtelijke bron van inspiratie. Zeven leden van deze laatste groep lieten zaterdag onder leiding van fotograaf Philippe Velez McIntyre hun gedachten de vrije loop.

Door Feike Wouda

MILDAM - Gezeten aan een grote tafel in de werkplaats van Louis le Roy filosofeerden zaterdag zeven deelnemers aan de excursie over het 3 hectare grote terrein er lustig op los. Ze kwamen uit het hele land naar Mildam om te praten over het idee achter de ecokathedraal. Aan het project aan de Yntzelaan moet minstens tot het jaar 3.000 worden gebouwd, terwijl intussen de natuur haar gang gaat. Begrippen als tijd, vrije energie, complexiteit en continuïteit vlogen zaterdag over tafel. De deelnemers hadden tijdens een eerste rondgan vijf woorden genoteerd, die ze vervolgens toelichtten.

Esther Boukema van de stichting Tijd, die het kunstwerk heeft geadopteerd, zou wel in de werkplaats gegijzeld willen worden. "Op deze plek en met deze mensen, en dan kijken wat er groeit."
In de ecokathedraal komen natuur en creatieve processen samen. "Het proces ontstaat zonder beeld of plan van een voorafgedefinieerd eindresultaat in ruimte en tijd." Met een serie bijeenkomsten, waarnvan die van zaterdag de eerste was, wil de stichting Tijd de mensen "impregneren met het gedachtengoed van Le Roy", legt Boukema uit.

Tijdens een tweede rondgang over het terrein legde de franse fotograaf Philippe Vélez McIntyre uit welke gevoelends volgens hem op een bepaalde plek overheerse. Hij maakte eerder het fotoboek "Natuur, cultuur, fusie' over het kunstwerk.

Voor McIntyre bliedt de ecokathedraal in ieder seizoen nieuwe inspiratie. "Alles heeft een eigen kleur en omdat de natuur haar eigen gang kan gaan, is het iedere dag anders."

Peter Wouda uit Heerenveen is al zes jaar kind aan huis bij het project. "Wat if foar my sa bysûnder makket is dat it minsken leart om goed mei harren enerzjy om te gean. alles moat tsjintwudich sa gau mooglik klear wêze, wylst hjir te sjen is dat ast it rêstig oan dochst, der fansels wat spesjaals groeit."

Voor Sáce de Groot uit Bakkum is het ook niet de eerste keer dat hij in Mildam is. Hij bewondert het gedachtegoed van Le Roy. "Toen ik hier voor het eerst kwam, viel alles op zijn plek. Zo ben ik en zo leef ik."



<< terug naar de homepage van de stichting Tijd