De stichting TIJD heeft als doel het bevorderen van inzicht en bewust-zijn van het begrip "tijd" als voorwaarde voor de creatieve ontwikkeling van samenwerking tussen natuurlijke en creatieve menselijke processen in ruimte en tijd. Deze website informeert u over de manier waarop de stichting dit hoopt te realiseren.
NIEUWS
30 oktober 02010: 7e editie jaarlijks symposium Stichting Tijd
Het programma voor het7e symposium van de Stichting Tijd is bekend!
Dit jaar zal het symposium worden gehouden op zaterdag 30 oktober in een conferentiezaal van Hajé Restaurant in Heerenveen.
Na de 1e Le Roy lezing door Jan Woudstra zal Michel van Eeten de 2e Le Roy lezing houden.
Van Eeten is als professor verbonden aan de Faculteit Techniek, Bestuur en Management van de Technische Universiteit in Delft, maar is bij het publiek beter bekend door zijn roman "Tegennatuur" en zijn bekroonde weblog bijzinnen.com.
Naas de Le Roy lezing zal de documentaire "Le Roy, life and work in time and space" van Beate Lendt worden vertoond, met een toelichting van de maakster zelf.
juni 02010: Ideeën Le Roy onderwezen in het Groen-onderwijs
Studenten Jeroen Dam, Rutger Hoogsteen en docent Jeen Buis van het MBO Tuin, Park en Landschap in Leeuwarden zijn geïnspireerd door het werk van Louis Le Roy.
Dit heeft geresulteerd in de aanleg van een Le Roy-tuin bij de school. Het is nu belangrijk dat de school deze plek in de tijd wil laten ontwikkelen, met minimale menselijk ingrijpen, zodat in de loop van de jaren een unieke, ecokahtedrale studieplek kan ontstaan waar ecologische netwerken bestudeerd kan worden.
Reportage van de aanleg van de Le Roy tuin:
Reportage van een bezoek aan de Kennedylaan Heerenveen:
Cursus "Werk en denken van Louis Le Roy succes
Op zondag 6 juni 2010 organiseerde de Stichting Tijd de introductiecursus "Werk en denken van Louis Le Roy". In een theoretisch gedeelte vertelden Peter Brinkman en Huub Mous over de achterliggende filosofie van het Ecokathedrale denken van Prof. h.c. Louis Le Roy.
In het middagprogramma werd daadwerkelijk gestapeld onder leiding van Siebe Homminga en Peter Wouda.
De Stichting Tijd gaat de cursus vaker organiseren. Interesse? Stuur even een mailtje naar info@stichtingtijd.nl om aan te geven dat u geïnteresseerd bent.
Jeroen van Aerle, student Architecture, Building and Planning aan de Technische Universiteit van Eindhoven, onderzoekt voor zijn studie de rol van tijd in de architectuur.
Hiervoor bezocht hij inmiddels een aantal keren de ecokathedraal, en werkt ook mee aan dit eeuwige bouwproces in Mildam.
Met gebruik making van digitale technieken heeft hij nu een virtuele rondleiding gemaakt, waarbij de bezoeker van de website door de ecokathedraal kan 'wandelen'.
Onder de titel "Kunstwerk in Transformatie" is in het tijdschrift Tubelight een korte recentie verschenen van Jaap Roëll over de Ecokathedraal in Mildam.
Een citaat: "De tijd zal uiteindelijk alles verpulveren, maar dat duurt nog ontzettend lang. Hier zien we de evolutie in een zichtbaar tempo of, om met de dichter Leo Vroman te spreken 'the survival of the future'.
17 april 02010: Lezing over Transition Towns en Permacultuur
Irma Abelskamp zal op zaterdagochtend 17 april 2010 tussen 10:00 en 12:00 op uitnodiging van de Stichting Tijd vertellen over haar initiatief om een Transition Town in Leeuwarden te starten. Transition Towns zijn "lokale gemeenschappen (grote en kleine steden, dorpen, wijken, eilanden) die zelf aan de slag gaan om hun manier van wonen, werken en leven minder olie-afhankelijk te maken.
Ook zal permacultuur aan bod komen.
Geïnteresseerd? De lezing wordt gehouden in "De Schlachterij", Kerkstraat 22 in het centrum van Heerenveen en is gratis toegankelijk. U bent van harte welkom.
29 januari 02010: Documentaire Beathe Lendt / Johan van der Zee
Omdat ze een opleiding als architect heeft, ligt de belangstelling van documentairemaakster Beate Lendt vooral bij de architectuur. Ze heeft met eigen beeldmateriaal en beelden uit het archief van Johan van der Zee een korte documentaire gemaakt over Le Roy en zijn Ecokathedraal.
In de film, met de titel "Louis Le Roy, life and work in time and space", komen ook bouwers Johan van der Zee en Siebe Homminga aan het woord, en is o.a. te zien geweest in het voorprogramma van de film "Garbage Warrior" op het 3e Architectuur Film Festival Rotterdam in 2009.
U kunt de documentaire in 2 delen op YouTube zien:
Deel 2:
17 januari 02010: Ecokathedrale bevrijdingsprincipes
Peter Frank Huizinga schreef onder de titel "Ecokathedrale bevrijdingsprincipes" een prachtige tekst waarin duidelijk wordt verteld waar het in het ecokathedrale denken om gaat. De Ecokathedraal als metafoor voor de bevrijding van de mens.
"De tijd is nu rijp de lessen uit de ecokathedrale metafoor uit het specifieke domein te tillen en ze in alle windrichtingen uit te laten stromen. Dat ze andere domeinen in mogen sijpelen. Dat ze uitgangspunten mogen zijn voor projecten op elke schaal. Dat ze mogen verbazen, inspireren en katalyseren." aldus Huizinga.
Speeddate, fast food, power nap, soundbite, mulitasken, HSL. Enkele woorden van deze tijd die aangeven dat snelheid tegenwoordig belangrijk is.
Maar steeds vaker komen de nadelen naar voren als we onze aandacht teveel op snelheid en tijdwinst richten.
De duitse socioloog prof. Hartmut (what’s in a name?) Rosa heeft hierover een boek geschreven met de title "Beschleunigung. Die Veränderung der Zeitstrukturen in der Moderne", en wijst ons op de gevaren van deze ontwikkeling.
Maurits In 't Veld las het boek, en schreef er een mooie recensie over die we u niet wilden onthouden.
"Versnelling als sociologisch proces is de kern van de groeiende sociale en psychische problemen van vervreemding. Maar iedere onvrijheid roept ons op om onze vrijheid te heroveren."
In het programma "Boeken" van de vpro was vanmiddag Joke Hermsen te gast. Zij schreef een essaybundel "Stil de tijd" dat gaat over de verschillende zienswijzen rond "tijd", waarbij we tegenwoordig de nadruk leggen op de lineaire tijd met alle gevolgen van dien.
Bekijk de hele aflevering op Uitzending Gemist, waarover het o.a. gaat over de paradox dat we steeds minder tijd over hebben, ondanks al onze uitvindingen die tijd zouden moeten besparen.
Daarnaast zijn op YouTube onderstaande 2 korte films te zien die naar aanleiding van dit boek gemaakt zijn:
Deel 1:
De 6e editie van het jaarlijkse symposium dat de Stichting Tijd organiseert is goed bezocht.
Ongeveer 60 mensen waren getuige van de eerste Le Roy lezing van Jan Woudstra, hebben een korte film van Johan van der Zee gezien, en een lezing van David Stroband gehoord.
Naar aanleiding van dit symposium ging de Leeuwarder Courant met Jan Woudstra een bezoek brengen aan de Kennedylaan en de Europalaan. Lees hier het verslag.
31 oktober 2009: 1e Le Roy lezing
Op zaterdagmiddag 31 oktober 2009 houden we voor de 6e keer onze jaarlijkse bijeenkomst in Heerenveen. Dit jaar vindt ook de eerste Le Roy-lezing plaats, de eerste van een reekst lezingen die we altijd op of rond 31 oktober zullen houden. Hiervoor wordt een interessante spreker uitgenodigd die goed bekend is met het ecokathedrale denken dat door Louis Le Roy in gang is gezet.
Op het 3e Architectuur Film Festival Rotterdam (AFFR) wordt de documentaire "Louis Le Roy, life and work in time and space" vertoond, die door Beate Lendt in samenwerking met Johan van der Zee is gemaakt. De film staat geprogrammeerd op vrijdag 30 oktober om 15:45 en op zondagavond 1 november om 20:15 in het voorprogramma van de film Garbage Warrior (over Earth-ship bedenker Michael Reynolds). Een korte video-preview is te zien op de website van X!mage
2 oktober 2009: Verbindingsavond 'Ljouwert yn lykwicht'
Op vrijdagavond 2 oktober 2009 wordt door Transition Town Leeuwarden (TTL) een verbindingsavond georganiseerd in De Bres in Leeuwarden. "Een van de dingen waar TTL mee aan de slag wil is het verbinden van mensen en organisaties die zich inzetten om de stad groener te maken. Meer
natuurlijke speelterreinen, meer moestuinen, meer eetbaar groen, gevelgroen, meer fruitdragende bomen, natuureducatie etc. Door kennis met elkaar te maken en eventueel samen te werken gaan wij ervoor om de stad groener te krijgen. Samen met u."
U kunt zich via mail aanmelden. De kosten bedragen 3,50.
25 september 2009: Open City / De Eeuw van de Stad
Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid leeft meer dan de helft van de mensen in een stad. Dit aantal zal naar verwachting de komende decennia alleen nog maar toenemen. Uiteraard heeft dit een gote impact op onze manier van samenleven. Hoe dit er uit zou kunnen of moeten zien, is het thema van de 4e Internationale Architectuur Biënale Rotterdam (IABR) die van 25 september 2009 tot 10 januari 2010 wordt gehouden. Onder de titel "Open City: designing Coexistense" wordt onderzocht hoe architecten en stedenbouwers een duurzame kwaliteit in de stad kunnen realiseren. "Met Open City wordt een stad bedoeld die divers, levendig en sociaal duurzaam is en waar mensen zich cultureel, sociaal en economisch op een productieve manier tot elkaar kunnen verhouden.". Als het aan de Stichting Tijd ligt, zullen naast architecten en stedenbouwers vooral bewoners van de stad een steeds belangrijkere rol moeten krijgen, door op lokaal niveau de openbare ruimte zelf vorm te mogen geven.
De tentoonstelling is in samenwerking met de VPRO gemaakt, die met "De eeuw van de stad" via een website en radio- en tv aandacht besteed aan de Biënale.
Het tijdschrift "Onkruid" heeft al een aantal keren over de Ecokathedraal geschreven. In het nieuwste nummer, 191, wordt aandacht besteeds aan de nieuwe fase waarin de Ecokathedraal is gekomen, nu Le Roy niet meer aan het bouwen is maar waar de nieuwe bouwers het proces voortzetten. Ook is er aandacht voor het feit dat er een officieel bestemmingsplan voor de locatie is gekomen.
Radboud Hafkenscheid, een regelmatige bezoeker van de Ecokathedraal in Mildam, en een getalenteerd fotograaf, heeft op zijn website een mooie fotopresentatie gemaakt van een aantal van zijn foto's. Het bijzondere aan deze serie is dat er ook foto's bij zitten die in het atelier gemaakt zijn.
Woensdag 9 september 2009 (09-09-09) is het de dag van de duurzaamheid. Het is een initiatief van Urgenda, een actie-organisatie die een breed draagvlak wil creeëren voor algemene duurzame ontwikkeling. Op deze dag worden mensen in de gelegenheid gesteld om actief mee te doen aan duurzame projecten. De Stichting Tijd heeft ook een project aangemeld. We zijn die dag op zoek naar mensen die bij de Ecokathedraal in Mildam willen meewerken aan het toegankelijker maken van dit gebied. Kijk op de website van Dag van de Duurzaamheid voor meer informatie en hoe u zich kunt aanmelden.
Great Place to Live (GPtL), een "netwerk van pioniers die met lef, liefde en integriteit de wereld bestormen", geeft 3 keer per jaar een krant uit. In het laaste nummer, dan op 23 juni is gepresenteerd, staat Wonen en Leven in 2019 centraal. In dit nummer wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan de Ecokathedraal en de Le Roy tuin in Heerenveen.
Het stadspark aan de Europalaan en de Kennedylaan stond zondagmiddag 7 juni in het teken van buurtbewoonster Diny de Jong, die 50-jaar is geworden. De Jong is al geruime tijd geïnteresseerd in de Le Roy-tuin, en omdat het mooi weer was, was de locatie voor het verjaardagsfeest snel gevonden. De Stichting Tijd is blij met zulke initiatieven, omdat we van mening zijn dat het stadspark er in de eerste plaats voor de omwonenden is, en dus ook voor feesten gebruikt kan worden.
mei 02009: Uitzending Lewenborg op OOG-tv
Op de lokale TV-zender OOG-tv uit Groningen is in de rubriek "Ogentroost & Liefdegras" een item over de wijk Lewenborg uitgezonden. Bekijk de uitzending Het Le Roy gebied
mei 02009: Artikel David Stroband in TLC
In het 17e jaarboek van de Vlaams-Nederlandse vereniging Ons Erfdeel, met als titel TLC (The Low Countries), is een artikel gepubliceerd over Louis Le Roy dat geschreven is door door David Stroband. Stroband is al sinds zijn 9e jaar bekend met de Kennedylaantuin in Heerenveen, zonder dat hij de achterliggende filosofie er achter kende. Hij beschrijft (in het Engels) de ontwikkeling van Le Roy en de betekenis van zijn werk in brede context.
In de Groene Amsterdammer beschrijft columnist Gerbrand Bakker zijn kennismaking met het 'magische wandelpad' bij de Kennedylaan in Heerenveen, waar hij in zijn jeugdjaren een aantal keren is geweest.
In het eerste nummer van dit jaar wordt in het tijdschrift Noorderbreedte aandacht besteed aan Louis Le Roy, onder de titel "Tegendraadse bouwmeester". 'De les die Le Roy ons leert, is dat er niet zoiets bestaat als met een schone lei opnieuw beginnen. Er is een verleden waar je op voort moet bouwen en eigenlijk is dat bouwen nooit klaar.'
In de Duitse stad Weimar is in Galerie 21 van 27 maart tot 29 april 02009 een fototentoonstelling te zien over de Ecokathedraal in Mildam en de Kennedylaantuin in Heerenveen. De foto's zijn de afgelopen 10 jaar gemaakt door Peter Wouda.
16 januari 02009: Oberlin-Colege uit Ohio bezoekt Ecokathedraal
Studenten en docenten van het Oberlin-College uit Ohio en studenten van de ArtEZ hogeschool voor de kunsten uit Arnhem hebben vandaag een bezoek gebracht aan de Ecokathedraal in Mildam.
De groep uit Ohio is op uitnodiging van slowLab 2 weken in Nederland om op een aantal inspirerende plekken in Nederland de 9 principes van Slow Design te onderzoeken. De bevindingen van de studenten worden weergegeven in een weblog. De Ecokathedraal werd bezocht in het kader van het principe "Evolve", ontwikkeling in de tijd. A.s. maandag, 19 januari, geven studenten een toelichting over hun ervaringen in het Lloyd Hotel in Amsterdam.
17 januari 02009: slow-management themanummer over TIJD
Het laatste nummer van het tijdschrijft Slow Management ('stilstaan bij organiseren') gaat in zijn geheel over Tijd, met o.a. aandacht voor de Ecokathedraal in Mildam. Slow Management keert zich af van al te kille, modelmatige methoden van organiseren die puur gericht zijn op efficiëntie, outputbeheersing en korte termijn winst en die daardoor vaak doorslaan in een overdaad aan regels en controlemechanismen. Slow Management bepleit hernieuwde aandacht voor kwaliteit, diepgang, vertrouwen en authenticiteit. Gaat op zoek naar nieuwe vormen van organiseren met waardering voor vakmanschap, voldoende autonomie voor professionals, aandacht voor diversiteit, en behoud van de menselijke maat
Sinds vandaag is het mogelijk om u aan te melden bij het Stichting Tijd Netwerk.
Als u zich aangemeld hebt, kunt u zien welke Tijdgenoten zich nog meer verbinden aan de Stichting, en kunt u foto's en meningen met elkaar delen.
Op deze manier hopen we in 02009 (en verder!) een bloeiend netwerk op te bouwen.
In verband met de groeiende belangstelling uit het buitenland, is er ook een Engelse versie van het netwerk
Naar aanleiding van een expositie over zijn werk in het Museum Willem van Haren in Heerenveen, verscheen in 1998 een interview met Le Roy over zijn werk in Mildam.