detail steenhoop ecokathedraal
ecokathedraal
- ecokathedraal
Een ecokathedraal is een gestapeld (niet gemetseld!) bouwwerk van restmateriaal van stratenmakers, zoals stoeptegels, klinkers, betonnen paaltjes en stoepranden. Dit materiaal is vanaf 01982 door Louis Le Roy geordend tot een complex bouwwerk, waarin ook de natuur een evengroot aandeel heeft. Er bestaat geen uitgewerkte bouwtekening van het werk, maar de vorm van het geheel hangt af van het geleverde bouwmateriaal. Dat wordt nog regelmatigle roy aan het werk gestort, en weer door Le Roy en een aantal anderen gestapeld. De stichting zal zich er voor inzetten dat dit werk door zal gaan, zonder een eindtijd vast te leggen.

Je zou kunnen zeggen dat de ecokathedraal aan de basis van de stichting TIJD ligt. Het is een poging van Le Roy om aan te tonen dat met behulp van menselijke energie, de natuur en bouwmateriaal een complex systeem te realiseren is. Door aan dit systeem mee te werken, kan de mens o.a. weer leren zijn energie te gebruiken, in plaats van zich afhankelijk op te stellen van technische hulpmiddelen. Ook krijgt hij stenen muur op deze manier inzicht in hoe complexe systemen zich in de loop van de tijd ontwikkelen. Deze kennis is op een breed terrein toepasbaar, zoals duidelijk wordt gemaakt in de aandachtsgebieden die in de doelstelling van de stichting genoemd zijn.- locatie
De eerste ecokathedraal is gelegen aan de Yntzelaan in Mildam (bij Heerenveen), zoals te zien is op dit routekaartje.. Een stadspark dat volgende de ecokathedrale principes ontwikkeld, is het Kennedylaanplantsoen in het centrum van Heerenveen, en ook in de Groningse wijk Lewenborg is al sinds de jaren 70 een ecokathedraal proces in gang gezet.
De ecokathedraal in Mildam is in geen attractie. Het is een werkplaats waar le Roy en anderen complexe systemen realiseren. Bezoekers worden niet geweerd. Er zijn echter geen accommodaties voor bezoekers. Er is bij regen geen schuilgelegenheid, er zijn geen toiletten. De dichtstbijzijnde parkeergelegenheid ligt op ruim 0,6 km bij restaurant/partycentrum Hof van Schoterland aan de Schoterlandseweg 50 te Mildam. Ook is er op ruim 1 km parkeergelegenheid bij Liefheberij de Hooiberg, Kerkelaan 40 te Katlijk. U kunt daar ook gebruik maken van een prima verzorgde bead and breakfast. Reserveren kan via 06-22076077. Wat verder weg ( op ruim 1,5 km) is er pakeerruimte aan de Marijke Meuwei (de parkeerplaats bij Pauwenburg) en aan de Bieruma Oosting weg ter hoogte van de Belverdére. De parkeerlocaties zijn aangegeven met P's op het routekaartje.

- fotoreportages
Op deze site is een fotoreportage te zien van de japanses danseren Moeno Wakamatsu.
Een uitgebreide fotoreportage is te vinden op de officiële website over de ecokathedraal, of bekijk hieronder de foto's die op Flickr van de tag "Ecokathedraal" zijn voorzien.

HOME
DOELSTELLING
31 OKTOBER
ECOKATHEDRAAL
TIJDGENOTEN
PUBLICATIES
CONTACT
reageer'Tijd is de grootste vernieuwer'

Francis Baconwww.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called Mildam. Make your own badge here.