Logo Le Roy tuin, de ecokathedraal van Heerenveen

"Honderd jaar is niets!"
Louis Le Roy, 01924 - 02012
Ecocathedralen: waar mens, plant en dier samenwerken...
... en waar ruimte de tijd krijgt, en tijd de ruimte

02024: honderd jaar Louis Le Roy (01924 - 02012)

Agenda

Opening Activistisch tijdlandschap Stopera
Dinsdag, 21 Juni 02022, 17:00 - 18:00
Contact Natascha Hagenbeek

Opening tijdlandschap in de Stopera: van wie is de Aarde?

Een activistisch tijdlandschap zal vanaf dinsdag 21 juni gedurende 4 weken te bezichtigen zijn in de Stopera in Amsterdam. Het tijdlandschap is gemaakt door kunstenares Natascha Hagenbeek en roept vragen op over impact en noodzaak van sociale bewegingen en activisme in tijden van verandering en crisis.

Collectieve actie
In het tijdlandschap worden sociale bewegingen uit verleden en heden belicht in hun historische context. Van The Diggers in 1649 tot hedendaagse bewegingen van burgers die collectieve actie en zelforganisatie inzetten om tot nieuwe sociale en maatschappelijke spelregels te komen. Volgens Hagenbeek zijn deze bewegingen essentieel voor het vormgeven en (soms) radicaal anders inrichten van de samenleving.

Commons
Wat hebben de diverse stadsdorpen, broodfondsen en energiecoöperaties in de stad gemeen met bijvoorbeeld Bajesdorp, Tetterode en CSA Pluk!? Zij zoeken het experiment en werken zo samen aan duurzame alternatieven voor het huidige energie-, woon- en voedselsysteem. Niet vanuit bestaande modellen van overheid en markt, maar als collectief, als commons, als ‘meent’: diezelfde traditie waaruit de ‘gemeente’ en waterschappen ooit ontstonden.

Vlag
Om deze burgerbeweging, die uit zoveel gezichten bestaat, een gezicht te geven, ontwierp Hagenbeek - met commoners - een vlag. De vlag, geïnspireerd op een oude Geuzenvlag, laat het ‘rimpel-effect’ zien, en hoe één experiment een hele reeks van gebeurtenissen en maatschappelijke verandering teweegbrengt.

Opening: dinsdag 21 juni 2022 om 17:30 uur.

Lokatie: Stadhuis, Amstel 1, Amsterdam, ingang Waterlooplein, in de passage (tegenover het NAP monument).

Vanaf 17:00 uur zal Hagenbeek met de vlag in een theatrale parade vanaf het Nationaal Monument op de Dam naar het Stadhuis lopen.

Over Natascha Hagenbeek
Hagenbeek experimenteert al vele jaren in de vrije ruimte van vrijplaatsen en de kunsten. Ze was betrokken bij het opzetten van alternatief geldsysteem Noppes en pionierde met stadslandsbouw. Ze heeft gestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Het tijdlandschap, ‘The Earth Universe as a common treasury’, verwijst naar een manifest van The Diggers uit 1649. Op www.heeldeaarde is haar vorige werk over nieuwe visies op de wereld digitaal in te zien.

In het kader van kunstmanifestatie Common In (https://common-in.nl/). Mede gefinancierd door Stichting DOEN en de Gemeente Amsterdam.

Locatie Stopera Amsterdam

Agenda 100 jaar Le Roy

03 okt 02024;
19:30 - 21:30
Thema-avond over politiek: De stem van de toekomst
13 okt 02024;
10:30 - 16:00
Le Roy route wandelen
26 okt 02024;
13:00 - 17:00
Tentoonstelling Museum Heerenveen
31 okt 02024;
13:00 - 16:30
TIJD-symposium 02024

Hou mij op de hoogte van updates op deze site

Rondleiding of lezing over ecokathedralen?

Wilt u een rondleiding door de Le Roy tuin, of een lezing over ecokathedralen? Neem dan contact met ons op. Dat kan via mail of telefonisch op 06-24573020.

Stenen doneren?

Hebt u stenen over en wilt u deze doneren aan de Le Roy tuin? Neem dan eerst contact met ons op, dan hoort u direct of (en zo ja: waar) u de stenen kunt brengen. Het ongevraagd brengen (of ophalen) van materiaal is dus niet toegestaan.

tegels nk tegelwippen in ecokathedraal heerenveen

 

"Voor een goed begrip van hetgeen geschreven wordt, moet steeds worden bedacht dat wanneer de natuur ter sprake komt daar dan stééds natuurlijke processen mee bedoeld worden, maar nooit de natuur in haar tijdelijke verschijningsvorm". Louis G. Le Roy ( 01924 - 02012 )

"Als we bouwen, laten we dan bedenken dat we voor de eeuwigheid bouwen. Laat het niet zijn voor het huidige genot, nog voor het huidige gebruik alleen; Laat het een zodanig werk zijn dat onze nakomelingen ons er dankbaar voor zijn". John Ruskin ( 01819 - 01900 )