Logo Le Roy tuin, de ecokathedraal van Heerenveen

nl NL zh-CN ZH-CN en EN fr FR fy FY de DE ja JA es ES
  • Ecokathedraal Heerenveen: Samenwerking tussen mens, plant en dier
    Samenwerking tussen mens, plant en dier
    Waar ruimte de tijd krijgt, en tijd de ruimte

Uilenspiegeltjes

cover uilenspiegeltjes louis le roy

Louis Le Roy heeft veel lezingen gehouden in binnen- en buitenland. Aan de hand van dia's die hij maakte vertelde hij een verhaal over de samenwerking tussen mens, plant en dier. Maar ook de rol van de politiek kwam altijd ruim aan bod, omdat deze besluiten neemt over de openbare ruimte.

In het boekje Uilenspiegeltjes heeft Le Roy een lezing die hij in Düsseldorf heeft gehouden op schrift gesteld in korte teksten, begeleidt door eenvoudige schetsen van de dia's. In de volgende artikelen worden de dia's getoond die betrekking hebben op de werkzaamheden in de Le Roy tuin en de reactie van omwonenden daarop.

Puin in uitgegraven grond

Ontzet keek het volk toe. Men ging op 'de barrikaden' - de uitgegraven grond - en men was er zeker van dat dit op een misverstand berustte!!! Zo hadden ze mij niet begrepen.

Begin van de Le Roy tuin met rechts de gashouder

Omdat de omwonende van de Kennedylaan in Heerenveen - een stad temidden van een zee van grasland - mij vaak schertsenderwijs de 'Billy Graham van het Onkruid' noemden bediende ik mij steevast, als men wilde weten waarom die kale grasmat langs de Kennedylaan ging verdwijnen, van de volgende eenvoudige gelijkenis:

Vrij uitzicht

Een eigenaar van één van de woningen, die achter deze puinhopen dreigde te verdwijnen, kwam opgewonden vragen hoe lang 'mijnheer' van plan was om hem zijn vrije uitzicht te benemen. Toen hij van mij te horen kreeg dat dat zou afhangen van het simpele feit of ik mij binnen drie weken dan wel binnen drie jaar voldoende geïnspireerd zou voelen om dit materiaal naar behoren te verwerken, rende de man wanhopig, handenwringend, zijn keurig nette woning weer binnen.

AGENDA

09 sept 2022;
10:00 - 16:00
Open Monumentendag 2022
09 sept 2022;
10:00 - 16:00
Open Monumentendag 2022

Zoek op deze site

Hou mij op de hoogte van updates op deze site

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Rondleiding of lezing over ecokathedralen?

Wildt u een rondleiding door de Le Roy tuin, of een lezing over ecokathedralen? Neem dan contact met ons op. Dat kan via mail of telefonisch op 06-24573020.

Uilenspiegeltjes

Puin in uitgegraven grond
Puin in uitgegraven grond
Lees meer...
Begin van de Le Roy tuin met rechts de gashouder
Begin van de Le Roy tuin met rechts de gashouder
Lees meer...
Vrij uitzicht
Vrij uitzicht
Lees meer...

In het nieuws

Wandeling met Henriette Le Roy en vrijwilligers Filmhuis Slieker

Henriette Le Roy ecokathedraal Heerenveen
Henriette Le Roy vertelt over haar vader Louis

Op vrijdag 1 juli 02022  brachten 15 vrijwilligers van Filmhuis Slieker uit Leeuwarden een bezoek aan de ecokathedralen in Heerenveen-Midden en Mildam. Één van de vrijwilligers was Henriëtte Le Roy, die tijdens de wandeling met bouwmeester Peter Wouda mooie herinneringen ophaalde uit haar jeugdjaren.

Lees meer...

Commons-vlag wappert in de Le Roy tuin!

De commons-vlag van Natascha Hagenbeek  wappert in de Le Roy tuin!
De commons-vlag van Natascha Hagenbeek wappert in de Le Roy tuin!
Louis Le Roy wilde met zijn projecten dat de openbare ruimte een plek was waar mens, plant en dier samenwerken. Openbare ruimte heeft niet één eigenaar, maar is gemeenschappelijk eigendom. De Mienskip, de Commons, of de Gemeenschap hebben, samen met planten en dieren, evenveel recht. Lees meer...

Le Roy tuin in FryslanDOK

Le Roy tuin in FryslanDOK
Peter Wouda, Bart Kingma en Jan Bensliman in de ecokathedraal

Programmamaker Bart Kingma en cameraman Jan hebben onlangs opnames gemaakt in de ecokathedralen in Heerenveen en Mildam. Ze zijn al maanden bezig met een documentaire over langetermijndenken en tijd, waarin ze o.a. interviews hadden met Bruno Doedens van het project BOSK, Klaas Sietse Spoelstra van het Ministerie van de Toekomst en ook met bouwmeester Peter Wouda van de Le Roy tuin in Heerenveen.

Lees meer...

"Voor een goed begrip van hetgeen geschreven wordt, moet steeds worden bedacht dat wanneer de natuur ter sprake komt daar dan stééds natuurlijke processen mee bedoeld worden, maar nooit de natuur in haar tijdelijke verschijningsvorm". Louis G. Le Roy ( 01924 - 02012 )

"Als we bouwen, laten we dan bedenken dat we voor de eeuwigheid bouwen. Laat het niet zijn voor het huidige genot, nog voor het huidige gebruik alleen; Laat het een zodanig werk zijn dat onze nakomelingen ons er dankbaar voor zijn". John Ruskin ( 01819 - 01900 )