stapeltips
Aan de ene kant is stapelen eenvoudig. Het zit in onze genen. Leg allemaal lego-stenen bij een kind neer en het gaat uit zichzelf stapelen.
Toch is het stapelen aan ecokathedrale bouwsels een vak apart en vergt jaren van oefening om een constructief degelijke en duurzame bouwwerken te maken. Herhaling is belangrijk: fouten maken, afbreken, opnieuw stapelen, doorgaan, afstand nemen en vooral blijven proberen!
In de rubriek "stapelen voor dummies" vindt u een paar eenvoudige tips die handig kunnen zijn als u zelf aan de slag wilt gaan als ecokathedraal stapelaar. Houd u ons op de hoogte van uw vorderingen? Wij zien uw bouwwerken graag in onze mailbox:
De bouwsels in ecokathedralen worden gemaakt van materiaal dat gratis voorhanden is. In Engeland en Frankrijk zijn dat grote hoeveelheden natuurstenen die daar aan de oppervlakte gevonden worden. Dry Stone Walling en Pierre Sèches wordt de stapeltechniek daar genoemd.
In Nederland komt met grote regelmaat materiaal vrij, zowel bij particulieren als bij aannemers. Particulieren willen een andere tuin, en ruimen hun oude terras op. Aannemers krijgen opdracht tot het vernieuwe van een voetpad of een klinkerweg. Het materiaal dat daarbij vrijkomt, liefst in de buurt van de plek waar de ecokathedaal ontstaat, kan daar eenvoudig neergelegd worden en ter plekke verwerkt.
Een ecokathedraal ontstaat organisch. Er wordt niet van te voren een ontwerp gemaakt, maar vanaf dag één wordt er ter plekke gewerkt met het beschikbare materiaal. Net als natuurlijke processen is het een continue reageren op omstandigheden. Het einddoel is niet bekend, en zal ook nooit bereikt worden om dat het een eindeloos proces is.
Ecokathedralen vormen zich 'op eigen kracht'. De natuur haalt de energie uit de zon en het water, en het stapelen gebeurt door de spierkracht van mensen. Op eigen kracht dus, eventueel met mechanische hulpmiddelen als een breekijzer, kruiwagen, scheppen en buizen om trottoirbanden met weg te rollen. Slechts bij hoge uitzondering wordt gebruik gemaakt van machines om de stenen op zijn plek te krijgen, of om grote takken van een boom te zagen als deze gevaar opleveren, maar dit dient tot een minimum beperkt te blijven.
Koester de grote stenen die je aangeleverd krijgt! Dit zijn van groot belang voor de hoeken van je ecokathedralen bouwwerk, zowel bij de eerste bouwlaag maar ook hoger op.
De meeste bouwsels in een ecokathedraal gaan niet loodrecht omhoog, maar zijn iets hellend naar binnen gestapeld. Dit heeft tot gevolg dat het bouwwerk door de zwaartekracht ook naar binnen wordt geduwd, wat de stevigheid ten goede komt.
Alle gestapelde bouwsels in een ecokathedraal zijn massief. Aan de buitenkant wordt minimaal 2 tegels breed (60 cm) gestapeld met hele stenen, tegels en trottoirbanden. Voor de vulling worden kapotte stenen gebruikt, maar ook puin van bijvoorbeeld gesloopte muren. Dit zogenaamde granulaat is een bekende manier van fundering. Omdat het zowel uit grof als fijn materiaal bestaat is dit een ideale manier om stevig te kunnen bouwen waardoor er tot grote hoogte doorgebouwd kan worden.