Logo Le Roy tuin, de ecokathedraal van Heerenveen

nl NL zh-CN ZH-CN en EN fr FR fy FY de DE ja JA es ES
  • Ecokathedraal Heerenveen: Samenwerking tussen mens, plant en dier
    Samenwerking tussen mens, plant en dier
    Waar ruimte de tijd krijgt, en tijd de ruimte
Sjoerd Bonnema treedt op in Le Roy tuin bij Open Monumentendag 2022

Op zondagmiddag 11 september 02022 zal Sjoerd Bonnema tussen 14:00 en 16:30 de Open Monumentdag in de Le Roy tuin voorzien van muziekale omlijsting met zijn Didgeridoo. Als u  door de tuin loopt, dan komt u hem vanzelf tegen!

Sytse Bouwhuis Boukeboskje wijckel Le Roy ecokathedraal

Jaren geleden al weer las Sytse Bouwhuis in het friese Wijckel het boek "Natuur uitschakelen, natuur inschakelen" van Louis Le Roy. Hij volgde het proces van de stapelingen in de ecokathedraal in Mildam, en toen hij in 2009 na een ruil met een stuk grond met Staatsbosbeheer eigenaar werd van 1,5 hectare bos tegenover zijn huis, toen wist hij hoe hij dit in wou richten.

Handen van Louis Le Roy: I can change the world with my two hands

Vandaag tien jaar geleden overleed Louis G. Le Roy. Bij de foto van zijn handen past de tekst "I Can Change The World With My Two Hands" (dank Natascha Hagenbeek voor het citaat!)

Sjoerd Bonnema van de Kleine Salamander (c)Foto: Anne Westerhof

Zaterdag 9 juli 02022 is er van 10:00 tot 17:00 een open tuin- en imkerijdag bij de Kleine Salamander in Fochteloo van Sjoerd Bonnema. Er is ook een optreden van Loflûd, die eerder in de ecokathedraal in Mildam hebben opgetreden, en er wordt een klimaatkunstproject geopend met de titel "De Ark van...." (de volledige naam wordt op de open dag bekendgemaakt).

Plattegrond met QR-codes op Monumentendag 02022

In het weekend van de Open Monentendag op 10 en 11 september 02022 is er een plattegrond van de Le Roy tuin verkrijgbaar met daarop QR-codes. Na het scannen van een QR-code vindt u meer informatie over deze specifieke plek. Zo is er informatie over de bomen die er groeien en de manier waarop er gestapeld wordt door vrijwilligers.

Henriette Le Roy ecokathedraal Heerenveen

Op vrijdag 1 juli 02022  brachten 15 vrijwilligers van Filmhuis Slieker uit Leeuwarden een bezoek aan de ecokathedralen in Heerenveen-Midden en Mildam. Één van de vrijwilligers was Henriëtte Le Roy, die tijdens de wandeling met bouwmeester Peter Wouda mooie herinneringen ophaalde uit haar jeugdjaren.

De commons-vlag van Natascha Hagenbeek  wappert in de Le Roy tuin!
Louis Le Roy wilde met zijn projecten dat de openbare ruimte een plek was waar mens, plant en dier samenwerken. Openbare ruimte heeft niet één eigenaar, maar is gemeenschappelijk eigendom. De Mienskip, de Commons, of de Gemeenschap hebben, samen met planten en dieren, evenveel recht.

Le Roy tuin in FryslanDOK

Programmamaker Bart Kingma en cameraman Jan hebben onlangs opnames gemaakt in de ecokathedralen in Heerenveen en Mildam. Ze zijn al maanden bezig met een documentaire over langetermijndenken en tijd, waarin ze o.a. interviews hadden met Bruno Doedens van het project BOSK, Klaas Sietse Spoelstra van het Ministerie van de Toekomst en ook met bouwmeester Peter Wouda van de Le Roy tuin in Heerenveen.

building BLocks Alexandra Pirici. Foto: Peter Wouda

In de ecokathedraal in Mildam is in het kader van de kunstmanifestatie Paradys deze zomer de performance Building Blocks van Alexandra Pirici te zien.

IABR 2022 it's about time rotterdam

Het thema voor de dit jaar van de 10e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam is "It's about TIME", waarbij onderzocht wordt wat TIJD voor rol heeft in architectuur. De titel wijst ook op een zekere noodzaak om TIJD beter te waarderen. Het zal tijd worden dat we de tijdshorizon verlengen i.p.v. de nadruk om snelheid te leggen.

Future Library Katie Paterson

Diep verscholen in een bos bij Oslo groeit de Futurre Library, een lange termijn kunstproject dat Katie Paterson in 02014 is begonnen. Het gaat om een bos dat over 100 jaar gebruikt zal worden om boeken van te maken, met daarin 100 verhalen van bekende auteurs als Margaret Atwood (02014), David Mitchell (02015), Sjón (02016), Elif Shafak (02017) en Booker International Prize winnaar Han Kang (02018).

Studenten van de universiteit Leuven in de Le Roy tuin Heerenveen

Een intensief Le Roy-weekend voor deze studenten van Bruno Notteboom van de Universiteit van Leuven (B). Ze op 4 en 5 juni 02022 een bezoek aan de voormalige woning van Louis en Inge Le Roy, de ecokathedralen in Heerenveen (foto) en Mildam, en het Le Roy gebied in Groningen.

AGENDA

10 sept 2022;
10:00 - 16:30
Open Monumentendag 02022
11 sept 2022;
10:00 - 16:30
Open Monumentendag 02022 en optreden Sjoerd Bonnema

Zoek op deze site

Hou mij op de hoogte van updates op deze site

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Rondleiding of lezing over ecokathedralen?

Wildt u een rondleiding door de Le Roy tuin, of een lezing over ecokathedralen? Neem dan contact met ons op. Dat kan via mail of telefonisch op 06-24573020.

"Voor een goed begrip van hetgeen geschreven wordt, moet steeds worden bedacht dat wanneer de natuur ter sprake komt daar dan stééds natuurlijke processen mee bedoeld worden, maar nooit de natuur in haar tijdelijke verschijningsvorm". Louis G. Le Roy ( 01924 - 02012 )

"Als we bouwen, laten we dan bedenken dat we voor de eeuwigheid bouwen. Laat het niet zijn voor het huidige genot, nog voor het huidige gebruik alleen; Laat het een zodanig werk zijn dat onze nakomelingen ons er dankbaar voor zijn". John Ruskin ( 01819 - 01900 )