Logo Le Roy tuin, de ecokathedraal van Heerenveen

"Honderd jaar is niets!"
Tentoonstelling in Museum Heerenveen
Ecocathedralen: waar mens, plant en dier samenwerken...
... en waar ruimte de tijd krijgt, en tijd de ruimte

Een ecokathedraal is een plek waar mens, plant en dier samenwerken. Eindeloos, zonder plan en met vrije energie.

Praktisch houdt dit in dat het een gebied betreft (particulier of in openbare ruimte) dat niet op de traditionele manier onderhouden wordt met behulp van veel onderhoud, maar waar natuurlijk processen de tijd krijgen. Slechts bij de aanleg van een ecokathedraal wordt er selectief beplant waarbij diversiteit voorop staat. In de loop van de jaren kunnen er  planten en struiken worden toegevoegd, maar zonder daarbij de bestaande begroeiing te verstoren.

Ook kan er met behulp van natuurlijke materialen (bijvoorbeeld stenen die overblijven bij bestratingswerkzaamheden) varieteit in het landschap worden aangebracht door het maken van bouwsels. Daarbij wordt geen gebruik gemaakt van cement of specie, zodat kleine diertjes en planten zich kunnen nestelen in de gaten en kieren.

De term ecokathedraal is bedacht door Louis G. Le Roy (01924 - 02012). Het woord bestaat uit twee delen, waarbij "eco" staat voor de natuur en "kathedraal" voor cultuur. Daarmee wilde hij aangeven dat natuur en cultuur met elkaar samen moeten werken. Ze hebben elkaar nodig: een symbiotische relatie.

Lange termijn: Kathedraaldenken

Het bouwen aan een ecokathedraal is een generatief proces dat zich uitstrekt over tientallen  generaties. Dit lange termijndenken wordt ook wel kathedraaldenken genoemd, omdat de bouw van kathedralen soms eeuwen duurde. De mensen die de kathedralen bouwden wisten dat ze het eindresultaat nooit zouden zien.In een tijd waar korte termijndenken belangrijker wordt gevonden, worden de volgende generaties vaak vergeten en denken we er niet bij na hoe wij de wereld achterlaten voor onze kleinkinderen. We zouden weer goede voorouders moeten zijn, aldus Roman Krzanick in zijn boek "Good Ancestor". 

Le Roy omschreef het als volgt:

wat is een ecokathedraal louis le roy

Wat is een ecokathedraal?

Een ecokathedraal is een bouwwerk:

  • dat ontstaat als het product van een levenslange samenwerking tussen natuurlijke organismen:
    - mensen - planten - dieren
  • dat uitsluitend gerealiseerd wordt met behulp van energie die door natuurlijke organismen wordt geleverd:
    - vrije energie
  • dat op volkomen natuurlijke wijze tot een hoog-complexe structuur zal moeten uitgroeien:
    - ontwikkeling in ruimte en tijd
  • waarvan de uiteindelijke vorm niet van te voren - met behulp van tekeningen of modellen - wordt vastgelegd:
    - spontane creatie

In 02005 is de Le Roy tuin formeel als ecokathedraal vastgelegd in een intentieverklaring tussen de Gemeente Heerenveen en de Stichting TIJD.

Agenda 100 jaar Le Roy

26 okt 02024;
13:00 - 17:00
Tentoonstelling "100 jaar is niets!" in Museum Heerenveen
15 mrt 02025;
09:30 - 13:00
15 maart 02025: doe mee met NL-Doet.

Hou mij op de hoogte van updates op deze site

Rondleiding of lezing over ecokathedralen?

Wilt u een rondleiding door de Le Roy tuin, of een lezing over ecokathedralen? Neem dan contact met ons op. Dat kan via mail of telefonisch op 06-24573020.

Stenen doneren?

Hebt u stenen over en wilt u deze doneren aan de Le Roy tuin? Neem dan eerst contact met ons op, dan hoort u direct of (en zo ja: waar) u de stenen kunt brengen. Het ongevraagd brengen (of ophalen) van materiaal is dus niet toegestaan.

tegels nk tegelwippen in ecokathedraal heerenveen

 

In het nieuws

Bezoek van Wasven uit Eindhoven

Alfred van Kempen en zin vrouw Yvonne van Groendomein Wasven in Eindhoven op bezoek in de Le Roy-tuin
Alfred van Kempen en zin vrouw Yvonne van Groendomein Wasven in Eindhoven op bezoek in de Le Roy-tuin

Afgelopen weekend brachten Alfred van Kempen en zijn vrouw Yvonne van Groendomein Wasven uit Eindhoven een bezoek aan de Le Roy-tuin in Heerenveen.

Lees meer …

Ruim 200 tekeningen Sia Krikke

Ruim 200 tekeningen Sia Krikke
Ruim 200 tekeningen Sia Krikke

Jarenlang heeft Sia Krikke de tekeningen bewaard die ze maakte bij de tekenles die ze van Louis Le Roy kreeg aan de Rijks HBS in Heerenveen, eind jaren 60.

Lees meer …

Doe je mee met NL-Doet op 15 maart 02025?

De deelnemers aan NL-Doet dag in 2024. (foto: Peter Wouda)
De deelnemers aan NL-Doet dag in 2024. (foto: Peter Wouda)

Ook in 02025 doet de Le Roy-tuin natuurlijk weer mee aan de jaarlijkse NL-Doet dag! De Heerenveense ecokathedraal heeft er in 02024 een stuk grond bij gekregen, dus werk aan de winkel.

Lees meer …

"Voor een goed begrip van hetgeen geschreven wordt, moet steeds worden bedacht dat wanneer de natuur ter sprake komt daar dan stééds natuurlijke processen mee bedoeld worden, maar nooit de natuur in haar tijdelijke verschijningsvorm". Louis G. Le Roy ( 01924 - 02012 )

"Als we bouwen, laten we dan bedenken dat we voor de eeuwigheid bouwen. Laat het niet zijn voor het huidige genot, nog voor het huidige gebruik alleen; Laat het een zodanig werk zijn dat onze nakomelingen ons er dankbaar voor zijn". John Ruskin ( 01819 - 01900 )