Le Roy tuin

de ecokathedraal van Heerenveen

  • Samenwerking tussen mens, plant en dier

Een ecokathedraal is een plek waar mens, plant en dier samenwerking. Eindeloos, zonder plan en met vrije energie.

Praktisch houdt dit in dat het een gebied betreft (particulier of in openbare ruimte) dat niet op de traditionele manier onderhouden wordt met behulp van veel onderhoud, maar waar natuurlijk processen de tijd krijgen. Slechts bij de aanleg van een ecokathedraal wordt een selectief beplant waarbij diversiteit voorop staat. In de loop van de jaren kunnen er niet planten en struiken worden toegevoegd, maar zonder daarbij de bestaande begroeiing te verstoren.

 

Ook kan er met behulp van natuurlijke materialen (bijvoorbeeld stenen die overblijven bij bestratingswerkzaamheden) varieteit in het landschap worden aangebracht door het maken van bouwsels. Daarbij wordt geen gebruik gemaakt van cement of spesie, zodat kleine diertjes en planten zich kunnen nestelen in de gaten en kieren.

De term ecokathedraal is bedacht door Louis G. Le Roy (1924 - 2015). Het woord bestaat uit twee delen, waarbij "eco" staat voor de natuur en "kathedraal" voor cultuur. Daarmee wilde hij aangeven dat natuur en cultuur met elkaar samen moeten werken. Ze hebben elkaar nodig: een symbiotische relatie.

Le Roy omschreef het als volgt:

wat is een ecokathedraal louis le roy

Juridisch is in 2005 het ecokathedrale proces van de Le Roy tuin vastgelegd in een intentieverklaring tussen de Gemeente Heerenveen en de Stichting TIJD.

Aanmelden nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen