Logo Le Roy tuin, de ecokathedraal van Heerenveen

nl NL zh-CN ZH-CN en EN fr FR fy FY de DE ja JA es ES
 • Ecokathedraal Heerenveen: Samenwerking tussen mens, plant en dier
  Samenwerking tussen mens, plant en dier
  Waar ruimte de tijd krijgt, en tijd de ruimte

Een ecokathedraal is een plek waar mens, plant en dier samenwerking. Eindeloos, zonder plan en met vrije energie.

Praktisch houdt dit in dat het een gebied betreft (particulier of in openbare ruimte) dat niet op de traditionele manier onderhouden wordt met behulp van veel onderhoud, maar waar natuurlijk processen de tijd krijgen. Slechts bij de aanleg van een ecokathedraal wordt een selectief beplant waarbij diversiteit voorop staat. In de loop van de jaren kunnen er niet planten en struiken worden toegevoegd, maar zonder daarbij de bestaande begroeiing te verstoren.

Ook kan er met behulp van natuurlijke materialen (bijvoorbeeld stenen die overblijven bij bestratingswerkzaamheden) varieteit in het landschap worden aangebracht door het maken van bouwsels. Daarbij wordt geen gebruik gemaakt van cement of spesie, zodat kleine diertjes en planten zich kunnen nestelen in de gaten en kieren.

De term ecokathedraal is bedacht door Louis G. Le Roy (01924 - 02012). Het woord bestaat uit twee delen, waarbij "eco" staat voor de natuur en "kathedraal" voor cultuur. Daarmee wilde hij aangeven dat natuur en cultuur met elkaar samen moeten werken. Ze hebben elkaar nodig: een symbiotische relatie.

Lange termijn: Kathedraaldenken

Het bouwen aan een ecokathedraal is een generatief proces dat zich uitstrekkt over tientallen  generaties. Dit lange termijndenken wordt ook wel kathedraaldenken genoemd, omdat de bouw van kathedralen soms eeuwen duurde. De mensen die de kathedralen bouwden wisten dat ze het eindresultaat nooit zouden zien.In een tijd waar korte termijndenken belangrijker wordt gevonden, worden de volgende generaties vaak vergeten en denken we er niet bij na hoe wij de wereld achterlaten voor onze kleinkinderen. We zouden weer goede voorouders moeten zijn, aldus Roman Krzanick in zijn boek "Good Ancestor". 

Le Roy omschreef het als volgt:

wat is een ecokathedraal louis le roy

Wat is een ecokathedraal?

Een ecokathedraal is een bouwwerk:

 • dat ontstaat als het product van een levenslange samenwerking tussen natuurlijke organismen:
  - mensen - planten - dieren
 • dat uitsluitend gerealiseerd wordt met behulp van energie die door natuurlijke organismen wordt geleverd:
  - vrije energie
 • dat op volkomen natuurlijke wijze tot een hoog-complexe structuur zal moeten uitgroeien:
  - ontwikkeling in ruimte en tijd
 • waarvan de uiteindelijke vorm niet van te voren - met behulp van tekeningen of modellen - wordt vastgelegd:
  - spontane creatie

In 02005 is de Le Roy tuin formeel als ecokathedraal vastgelegd in een intentieverklaring tussen de Gemeente Heerenveen en de Stichting TIJD.

AGENDA

10 sept 2022;
10:00 - 16:30
Open Monumentendag 02022
11 sept 2022;
10:00 - 16:30
Open Monumentendag 02022 en optreden Sjoerd Bonnema

Zoek op deze site

Hou mij op de hoogte van updates op deze site

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Rondleiding of lezing over ecokathedralen?

Wildt u een rondleiding door de Le Roy tuin, of een lezing over ecokathedralen? Neem dan contact met ons op. Dat kan via mail of telefonisch op 06-24573020.

In het nieuws

Sjoerd Bonnema treedt 11 september 02022 op bij Open Monumentendag

Sjoerd Bonnema treedt op in Le Roy tuin bij Open Monumentendag 2022
Sjoerd Bonnema treedt op in Le Roy tuin bij Open Monumentendag 2022

Op zondagmiddag 11 september 02022 zal Sjoerd Bonnema tussen 14:00 en 16:30 de Open Monumentdag in de Le Roy tuin voorzien van muziekale omlijsting met zijn Didgeridoo. Als u  door de tuin loopt, dan komt u hem vanzelf tegen!

Lees meer...

Le Roy inspireert Sytse Bouwhuis van Boukeboskje Wijckel

Sytse Bouwhuis Boukeboskje wijckel Le Roy ecokathedraal
Sytse Bouwhuis uit Wijckel bij een van zijn stapelingen in zijn Boukeboskje

Jaren geleden al weer las Sytse Bouwhuis in het friese Wijckel het boek "Natuur uitschakelen, natuur inschakelen" van Louis Le Roy. Hij volgde het proces van de stapelingen in de ecokathedraal in Mildam, en toen hij in 2009 na een ruil met een stuk grond met Staatsbosbeheer eigenaar werd van 1,5 hectare bos tegenover zijn huis, toen wist hij hoe hij dit in wou richten.

Lees meer...

Louis Le Roy tien jaar geleden overleden

Handen van Louis Le Roy: I can change the world with my two hands
Handen van Louis Le Roy: I can change the world with my two hands

Vandaag tien jaar geleden overleed Louis G. Le Roy. Bij de foto van zijn handen past de tekst "I Can Change The World With My Two Hands" (dank Natascha Hagenbeek voor het citaat!)

Lees meer...

"Voor een goed begrip van hetgeen geschreven wordt, moet steeds worden bedacht dat wanneer de natuur ter sprake komt daar dan stééds natuurlijke processen mee bedoeld worden, maar nooit de natuur in haar tijdelijke verschijningsvorm". Louis G. Le Roy ( 01924 - 02012 )

"Als we bouwen, laten we dan bedenken dat we voor de eeuwigheid bouwen. Laat het niet zijn voor het huidige genot, nog voor het huidige gebruik alleen; Laat het een zodanig werk zijn dat onze nakomelingen ons er dankbaar voor zijn". John Ruskin ( 01819 - 01900 )