Logo Le Roy tuin, de ecokathedraal van Heerenveen

nl NL zh-CN ZH-CN en EN fr FR fy FY de DE ja JA es ES
  • Ecokathedraal Heerenveen: Samenwerking tussen mens, plant en dier
    Samenwerking tussen mens, plant en dier
    Waar ruimte de tijd krijgt, en tijd de ruimte
Brugt Hartstra Le Roy tuin Heerenveen

Op het moment dat er een rond 01964 keuze gemaakt moest worden wat er met de kilometer lange groenstrook in Heerenveen-Midden moest gebeuren, kwam Le Roy met het idee om er een plek van te maken waar de natuur de ruimte zou krijgen. Precies op het juiste moment aldus Brugt Hartstra in een interview in de Leeuwarder Courant van 17 mei 01972.

Hartstra was destijds hoofd van de gemeentelijke plantsoendienst in Heerenveen. "Eigenlijk kwam Le Roy voor mijn precies op tijd. Die rechtlijnigheid begon mij de keel uit te hangen. Ik kreeg een hekel aan mijzelf. Een aanvaardbare oplossing voor de Kennedylaan had ik niet. Ik wist niet goed wat ermee te doen en heb toen geadviseerd er gras in te gooien. Toen kwam Le Roy. Een provo zou zeggen, hij gaf mij een kick". Het hoofd van de gemeentelijke plantsoendienst in Heerenveen kan de feiten wel dromen. Practisch geen week gaat er voorbij of hij ontvangt gasten in de "Koninklijke tuinen" van Louis G. Le Roy langs de Kennedylaan te Heerenveen - een baaierd van groen tussen eentonige woonblokken. Kolleges van b. en w., stedebouwkundigen, landschapsarchitecten, schoolklassen. Een stukje Heerenveen-promotion, noemt Hartstra het. Niet onaantrekkelijk werk, "mar it moat der by tusken troch".

 jacob idzenga rayonchef heerenveenRayonchef Jacob Idzenga bij een van de gele muurtjes van de Le Roy tuin in Heerenveen

 

 

AGENDA

08 juni 2022;
19:30 - 21:30
Kantinegesprek bij Acec Apeldoorn

Hou mij op de hoogte van updates op deze site

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Rondleiding of lezing over ecokathedralen?

Wildt u een rondleiding door de Le Roy tuin, of een lezing over ecokathedralen? Neem dan contact met ons op. Dat kan via mail of telefonisch op 06-24573020.

In het nieuws

8 mei: Suzanne van Zwam leest OO van Gerda Blees in kader van Uitgesteld Geluk

Zondagmiddag 8 mei 02022 om 15:30 zal Suzanne van Zwam het verhaal OO van Gerda van Blees voorlezen in het openluchttheater in de Le Roy tuin in Heerenveen. Dit in het kader van "Uitgesteld geluk", het 100 dagen - 100 verhalen - 100 tuinen project dat Leeuwarden City of Literature heeft georganiseerd als onderdeel van Arcadia.

Lees meer...

30 april: Wandeling door Le Roy tuin met Historie Heerenveen

Wandeling door Le Roy tuin met Historie Heerenveen
Wandeling door Le Roy tuin met Historie Heerenveen

Zaterdag 30 april 02022 is de Le Roy tuin onderdeel van een rondwandeling door Heerenveen-Midden, georganiseerd door Historie Heerenveen. De start is om 10:00 uur bij Museum Heerenveen. Bouwmeester Peter Wouda vertelt dan over de achtergrond van deze groenstrook die dwars door de wijk loopt.

Lees meer...

Gaststapelaar Jurrian Arnold in Le Roy tuin

Gaststapelaar Jurrian Arnold in Le Roy tuin
Gaststapelaar Jurrian Arnold in Le Roy tuin

Op 13 april 02022 was er een gaststapelaar op bezoek: Jurrian Arnold uit Delft wilde graag ervaren hoe het is om actief te zijn in een ecokathedraal. Hij is als stedenbouwkundige bij De Open Kaart in Rotterdam geïnteresseerd in co-creatie, het samen tussen bewoners, gemeenten en andere deelnemers.

Dit is precies wat Le Roy voor ogen had toen hij de Le Roy tuin in Heerenveen begon. En wie weet, de stapel-actie van Arnold kan maar zo leiden tot een ecokathedraal in Rotterdam of Delft.

"Voor een goed begrip van hetgeen geschreven wordt, moet steeds worden bedacht dat wanneer de natuur ter sprake komt daar dan stééds natuurlijke processen mee bedoeld worden, maar nooit de natuur in haar tijdelijke verschijningsvorm". Louis G. Le Roy ( 01924 - 02012 )

"Als we bouwen, laten we dan bedenken dat we voor de eeuwigheid bouwen. Laat het niet zijn voor het huidige genot, nog voor het huidige gebruik alleen; Laat het een zodanig werk zijn dat onze nakomelingen ons er dankbaar voor zijn". John Ruskin ( 01819 - 01900 )