Logo Le Roy tuin, de ecokathedraal van Heerenveen

Ecocathedralen: waar mens, plant en dier samenwerken...
... en waar ruimte de tijd krijgt, en tijd de ruimte
Achterkant  van de Whole Earth Catalog Steward Brand 1971
Achterkant van de Whole Earth Catalog uit 1971

Vanaf dinsdag 21 juni 02022 zal gedurende 4 weken een tentoonstelling te bezichtigen zijn in de Stopera in Amsterdam. Het betreft een activistisch tijdlandschap dat is gemaakt door kunstenares Natascha Hagenbeek en gaat over de impact en noodzaak van sociale bewegingen en activisme in tijden van verandering en crisis. Louis Le Roy zijn ecokathedralen zijn onderdeel van de tentoonstelling. 

Collectieve actie 
In het tijdlandschap worden sociale bewegingen uit verleden en heden belicht in hun historische context. Van The Diggers in 01649 tot hedendaagse bewegingen van burgers die collectieve actie en zelforganisatie inzetten om tot nieuwe sociale en maatschappelijke spelregels te komen. Het werk van Louis Le Roy komt hierin ook aan bod. Volgens Hagenbeek zijn deze bewegingen essentieel voor het vormgeven en (soms) radicaal anders inrichten van de samenleving.

Commons
Wat hebben de diverse stadsdorpen, broodfondsen en energiecoöperaties in de stad gemeen met bijvoorbeeld Bajesdorp, Tetterode en CSA Pluk!? Zij zoeken het experiment en werken zo samen aan duurzame alternatieven voor het huidige energie-, woon- en voedselsysteem. Niet vanuit bestaande modellen van overheid en markt, maar als collectief, als commons, als ‘meent’: diezelfde traditie waaruit de ‘gemeente’ en waterschappen ooit ontstonden.

commons vlag natascha hagenbeek 300Vlag
Om deze burgerbeweging, die uit zoveel gezichten bestaat, een gezicht te geven, ontwierp Hagenbeek - met commoners - een vlag. De vlag, geïnspireerd op een oude Geuzenvlag, laat het ‘rimpel-effect’ zien, en hoe één experiment een hele reeks van gebeurtenissen en maatschappelijke verandering teweegbrengt.

Opening: dinsdag 21 juni 02022 om 17:30 uur.

Lokatie: Stadhuis, Amstel 1, Amsterdam, ingang Waterlooplein, in de passage (tegenover het NAP monument). 

Vanaf 17:00 uur zal Hagenbeek met de vlag in een theatrale parade vanaf het Nationaal Monument op de Dam naar het Stadhuis lopen.

Over Natascha Hagenbeek
Hagenbeek experimenteert al vele jaren in de vrije ruimte van vrijplaatsen en de kunsten. Ze was betrokken bij het opzetten van alternatief geldsysteem Noppes en pionierde met stadslandsbouw. Ze heeft gestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Het tijdlandschap, ‘The Earth Universe as a common treasury’, verwijst naar een manifest van The Diggers uit 01649. Op heeldeaarde.net is haar vorige werk over nieuwe visies op de wereld digitaal in te zien.

In het kader van kunstmanifestatie Common In. Mede gefinancierd door Stichting DOEN en de Gemeente Amsterdam.

AGENDA

11 okt 02023;
10:00 - 17:00
Bekendmaking winnaar Steenbreek trofee
31 okt 02023;
13:00 - 16:00
TIJD symposium

Hou mij op de hoogte van updates op deze site

Rondleiding of lezing over ecokathedralen?

Wilt u een rondleiding door de Le Roy tuin, of een lezing over ecokathedralen? Neem dan contact met ons op. Dat kan via mail of telefonisch op 06-24573020.

Stenen doneren?

Hebt u stenen over en wilt u deze doneren aan de Le Roy tuin? Neem dan eerst contact met ons op, dan hoort u direct of (en zo ja: waar) u de stenen kunt brengen. Het ongevraagd brengen (of ophalen) van materiaal is dus niet toegestaan.

tegels nk tegelwippen in ecokathedraal heerenveen

 

"Voor een goed begrip van hetgeen geschreven wordt, moet steeds worden bedacht dat wanneer de natuur ter sprake komt daar dan stééds natuurlijke processen mee bedoeld worden, maar nooit de natuur in haar tijdelijke verschijningsvorm". Louis G. Le Roy ( 01924 - 02012 )

"Als we bouwen, laten we dan bedenken dat we voor de eeuwigheid bouwen. Laat het niet zijn voor het huidige genot, nog voor het huidige gebruik alleen; Laat het een zodanig werk zijn dat onze nakomelingen ons er dankbaar voor zijn". John Ruskin ( 01819 - 01900 )