Vanaf dinsdag 21 juni 02022 zal gedurende 4 weken een tentoonstelling te bezichtigen zijn in de Stopera in Amsterdam. Het betreft een activistisch tijdlandschap dat is gemaakt door kunstenares Natascha Hagenbeek en gaat over de impact en noodzaak van sociale bewegingen en activisme in tijden van verandering en crisis. Louis Le Roy zijn ecokathedralen zijn onderdeel van de tentoonstelling.
Collectieve actie
In het tijdlandschap worden sociale bewegingen uit verleden en heden belicht in hun historische context. Van The Diggers in 01649 tot hedendaagse bewegingen van burgers die collectieve actie en zelforganisatie inzetten om tot nieuwe sociale en maatschappelijke spelregels te komen. Het werk van Louis Le Roy komt hierin ook aan bod. Volgens Hagenbeek zijn deze bewegingen essentieel voor het vormgeven en (soms) radicaal anders inrichten van de samenleving.
Commons
Wat hebben de diverse stadsdorpen, broodfondsen en energiecoöperaties in de stad gemeen met bijvoorbeeld Bajesdorp, Tetterode en CSA Pluk!? Zij zoeken het experiment en werken zo samen aan duurzame alternatieven voor het huidige energie-, woon- en voedselsysteem. Niet vanuit bestaande modellen van overheid en markt, maar als collectief, als commons, als ‘meent’: diezelfde traditie waaruit de ‘gemeente’ en waterschappen ooit ontstonden.
Vlag
Om deze burgerbeweging, die uit zoveel gezichten bestaat, een gezicht te geven, ontwierp Hagenbeek - met commoners - een vlag. De vlag, geïnspireerd op een oude Geuzenvlag, laat het ‘rimpel-effect’ zien, en hoe één experiment een hele reeks van gebeurtenissen en maatschappelijke verandering teweegbrengt.
Opening: dinsdag 21 juni 02022 om 17:30 uur.
Lokatie: Stadhuis, Amstel 1, Amsterdam, ingang Waterlooplein, in de passage (tegenover het NAP monument).
Vanaf 17:00 uur zal Hagenbeek met de vlag in een theatrale parade vanaf het Nationaal Monument op de Dam naar het Stadhuis lopen.
Over Natascha Hagenbeek
Hagenbeek experimenteert al vele jaren in de vrije ruimte van vrijplaatsen en de kunsten. Ze was betrokken bij het opzetten van alternatief geldsysteem Noppes en pionierde met stadslandsbouw. Ze heeft gestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Het tijdlandschap, ‘The Earth Universe as a common treasury’, verwijst naar een manifest van The Diggers uit 01649. Op heeldeaarde.net is haar vorige werk over nieuwe visies op de wereld digitaal in te zien.
In het kader van kunstmanifestatie Common In. Mede gefinancierd door Stichting DOEN en de Gemeente Amsterdam.