nl NL en EN fy FY de DE

Logo Le Roy tuin, de ecokathedraal van Heerenveen

Ecocathedralen: waar mens, plant en dier samenwerken...
... en waar ruimte de tijd krijgt, en tijd de ruimte
IABR 2022 it's about time rotterdam
IABR 02022 It's about TIME

Het thema voor de dit jaar van de 10e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam is "It's about TIME", waarbij onderzocht wordt wat TIJD voor rol heeft in architectuur. De titel wijst ook op een zekere noodzaak om TIJD beter te waarderen. Het zal tijd worden dat we de tijdshorizon verlengen i.p.v. de nadruk om snelheid te leggen.

Le Roy erkende al dat de rol van 'tijd' een ondergeschoven kindje was, niet alleen in de stedelijke ontwikkeling maar in de hele samenleving. Niet voor niets richtte hij op 31 oktober 02001 de Stichting TIJD op, waarbij de nadruk om de lange termijn ligt. Ook de ondertekening van het honderdjarig contract in 02005 met de gemeente Heerenveen is daar een uitvloeisel van.

Uit het curator statement: "In het jaar 02022 reflecteert de 10e IABR: IT’S ABOUT TIME op de notie van ‘tijd en ontwerp’. Tijd, zo stellen wij, speelt een essentiële maar verwaarloosde rol als parameter bij het ontwerpen van duurzame toekomsten. De dynamiek van de eeuwige of grenzeloze groei heeft geleid tot een tijdperk van versnelling waarin dominante praktijken, mogelijk gemaakt door de logica van de markt, de politiek en de economie, zich steeds meer gingen richten op kortetermijnbelangen zoals het winnen van de volgende verkiezingen of het onmiddellijk behalen van winst. Een gelijksoortig gevoel van urgentie is ook terug te vinden in narratieven over klimaatverandering die oproepen tot onmiddellijke actie om ineenstorting op planetaire schaal te voorkomen: alternatieve vormen van waardecreatie worden niet snel genoeg opgeschaald en dit proces moet in feite worden versneld. Hoe kunnen beleidsmakers, ontwerpers en andere belanghebbenden bijdragen aan de herijking die aan de horizon gloort?"

De IABR 02022 wordt gehouden van 22 september tot 27 november 02022.

Lees het curator statement over het thema van de IABR 02022

AGENDA

22 jan 02023;
11:00 - 19:00
Excursie Wall to Wall naar ecokathedralen Heerenveen en Mildam
11 mrt 02023;
09:30 - 13:00
NL-Doet vrijwilligersactie

Hou mij op de hoogte van updates op deze site

Rondleiding of lezing over ecokathedralen?

Wildt u een rondleiding door de Le Roy tuin, of een lezing over ecokathedralen? Neem dan contact met ons op. Dat kan via mail of telefonisch op 06-24573020.

"Voor een goed begrip van hetgeen geschreven wordt, moet steeds worden bedacht dat wanneer de natuur ter sprake komt daar dan stééds natuurlijke processen mee bedoeld worden, maar nooit de natuur in haar tijdelijke verschijningsvorm". Louis G. Le Roy ( 01924 - 02012 )

"Als we bouwen, laten we dan bedenken dat we voor de eeuwigheid bouwen. Laat het niet zijn voor het huidige genot, nog voor het huidige gebruik alleen; Laat het een zodanig werk zijn dat onze nakomelingen ons er dankbaar voor zijn". John Ruskin ( 01819 - 01900 )