nl NL en EN fy FY de DE

Logo Le Roy tuin, de ecokathedraal van Heerenveen

Ecocathedralen: waar mens, plant en dier samenwerken...
... en waar ruimte de tijd krijgt, en tijd de ruimte
De commons-vlag van Natascha Hagenbeek  wappert in de Le Roy tuin!
De commons-vlag van Natascha Hagenbeek wappert in de Le Roy tuin!

Louis Le Roy wilde met zijn projecten dat de openbare ruimte een plek was waar mens, plant en dier samenwerken. Openbare ruimte heeft niet één eigenaar, maar is gemeenschappelijk eigendom. De Mienskip, de Commons, of de Gemeenschap hebben, samen met planten en dieren, evenveel recht.

Commons vlag

Kunstenares Natascha Hagenbeek uit Amsterdam ontwierp een mooie commons-vlag, gebaseerd op een oude geuzenvlag, en nam Le Roy op in een tijdlijn kunstwerk van mensen die van invloed waren op het denken over gemeenschappelijk grondbezit, beginnend bij de Diggers uit 1649. Haar uitgangspunt is "the universe as a common treasure for all", gebaseerd op de lijfspreuk van The Diggers, een agrarische beweging uit Engeland. De tijdlijn is te zien in het Stadhuis in Amsterda, en de vlag kunt u hier bestellen.


Op de foto: kathedralenbouwer Willem hangt de vlag op in de Le Roy tuin, de Commons van Heerenveen, als eerbetoon aan commoner Louis Le Roy.

Zie ook haar website I can change the world with my two hands, een credo dat Le Roy op het lijf zou zijn geschreven.

 
Beelden van de Tijdlijn in het Stadhuis in Amsterdam (Stopera) :
commons tijdlijn stadhuis amsterdam ecokathedraalDetail van de Commons Tijdlijn van Natascha Hagenbeek met foto van Louis Le Roy aan het werk in de ecokathedraal in Mildam


 

commons tijdlijnDe Commons tijdlijn van Natascha Hagenbeek in het Stadhuis in Amsterdam
 
 

AGENDA

22 jan 02023;
11:00 - 19:00
Excursie Wall to Wall naar ecokathedralen Heerenveen en Mildam
11 mrt 02023;
09:30 - 13:00
NL-Doet vrijwilligersactie

Hou mij op de hoogte van updates op deze site

Rondleiding of lezing over ecokathedralen?

Wildt u een rondleiding door de Le Roy tuin, of een lezing over ecokathedralen? Neem dan contact met ons op. Dat kan via mail of telefonisch op 06-24573020.

"Voor een goed begrip van hetgeen geschreven wordt, moet steeds worden bedacht dat wanneer de natuur ter sprake komt daar dan stééds natuurlijke processen mee bedoeld worden, maar nooit de natuur in haar tijdelijke verschijningsvorm". Louis G. Le Roy ( 01924 - 02012 )

"Als we bouwen, laten we dan bedenken dat we voor de eeuwigheid bouwen. Laat het niet zijn voor het huidige genot, nog voor het huidige gebruik alleen; Laat het een zodanig werk zijn dat onze nakomelingen ons er dankbaar voor zijn". John Ruskin ( 01819 - 01900 )