Logo Le Roy tuin, de ecokathedraal van Heerenveen

Ecocathedralen: waar mens, plant en dier samenwerken...
... en waar ruimte de tijd krijgt, en tijd de ruimte
Sagrada Familia in aanbouw. Foto: Sung Shin
Sagrada Familia in aanbouw. Foto: Sung Shin

De voltooiing nadert van de bouw van de Sagrada Familia in Barcelona. Na 140 jaar zijn weer twee torens afgebouwd die vrijdagavond 16 december 02022 in de schijnwerpers werden gezet. De bouw van de hoogste en laatste toren kan dan beginnen. De verwachting is dat de bouw in 2026 helemaal voltooid moet zijn.

140 jaar lijkt een lange periode, maar voor kathedralen is dit heel gebruikelijk. Met de materialen en het gereedschap die men in de middeleeuwen ter beschikking had duurde de bouw meerdere eeuwen. Soms werd de bouw ook langere tijd onderbroken als er even geen geld meer was om door te gaan. Dit is bij de bouw van de Sagrada Familia ook het geval geweest. Door sommigen wordt de bouw van de ecokathedraal ook vergeleken met de Sagrada Familia. En hoewel Le Roy zei dat hij slechts een fundament legde voor een bouwwerk dat nog veel hoger ging worden, zijn er meer verschillen dan overeenkomsten.

  1. Een ecokathedraal in nooit af. Net als de natuur is de ontwikkeling van ecokathedralen eindeloos in de tijd
  2. Er is geen plan. De Sagrada Familia is eerst ontworpen en volgens die tekeningen gebouwd (bij benadering: de originele bouwtekeningen zijn door brand verwoest in 1936)
  3. Er wordt gewerkt met vrije energie. Er staan geen werknemers op de loonlijst, maar iedereen die een steentje bijdraagt doet dit op vrijwillige basis.

AGENDA

11 okt 02023;
10:00 - 17:00
Bekendmaking winnaar Steenbreek trofee
31 okt 02023;
13:00 - 16:00
TIJD symposium

Hou mij op de hoogte van updates op deze site

Rondleiding of lezing over ecokathedralen?

Wilt u een rondleiding door de Le Roy tuin, of een lezing over ecokathedralen? Neem dan contact met ons op. Dat kan via mail of telefonisch op 06-24573020.

Stenen doneren?

Hebt u stenen over en wilt u deze doneren aan de Le Roy tuin? Neem dan eerst contact met ons op, dan hoort u direct of (en zo ja: waar) u de stenen kunt brengen. Het ongevraagd brengen (of ophalen) van materiaal is dus niet toegestaan.

tegels nk tegelwippen in ecokathedraal heerenveen

 

"Voor een goed begrip van hetgeen geschreven wordt, moet steeds worden bedacht dat wanneer de natuur ter sprake komt daar dan stééds natuurlijke processen mee bedoeld worden, maar nooit de natuur in haar tijdelijke verschijningsvorm". Louis G. Le Roy ( 01924 - 02012 )

"Als we bouwen, laten we dan bedenken dat we voor de eeuwigheid bouwen. Laat het niet zijn voor het huidige genot, nog voor het huidige gebruik alleen; Laat het een zodanig werk zijn dat onze nakomelingen ons er dankbaar voor zijn". John Ruskin ( 01819 - 01900 )