Logo Le Roy tuin, de ecokathedraal van Heerenveen

Ecocathedralen: waar mens, plant en dier samenwerken...
... en waar ruimte de tijd krijgt, en tijd de ruimte
Ecokathedraal Kemzeke groeit langzaam maar zeker
Een deel van de ecokathedraal bij de Verbeke Foundation

Sinds 2018 wordt in Kemzeke bij Antwerpen gebouwd aan een ecokathedraal op het terrein van de Verbeke Foundation. Nog steeds wordt er aan gebouwd naar mens, plant en dier.

Sven Vebruggen en Martijn Megens zijn het project begonnen met de eokathedraal van Le Roy als uitgangspunt. Sinds 2018 zijn er tientallen vrachtwagens met puin naar de locatie gebracht.

"Een honderdjarige overeenkomst met de gemeente zoals jullie dat hebben zou hier niet lukken" aldus Geert Verbeke, voormalig en oprichter van de Verbeke Foundation. "Wij doen het gewoon allemaal zelf, op eigen terrein". 

Het is zeer de moeite waard om de plek te bezoeken, waar tientallen kunstwerken van gerenommeerde kunstenaars in een parklandschap zijn te vinden. Vaak gaat het om kunstwerken die gemaakt zijn van hergebruikt materiaal, van een complete helicopter tot een treinstel.

Ook het werk "Camera Batavia" van Arje Broerstra is er te zien, op hetzelfde stuk grond waar de ecokathedraal staat. Het kunstwerk maakte hij voor Oerol, maar heeft hier een definitieve plek gekregen.

kemzeke eckathedraal verbeke foundation

kemzeke verbeke camera batavia ecokathedraalCamera Batavia van Arjen Broerstra bij ecokathedraal Kemzeker

camera batavia spiegel ecokathedraal arjen broerstraDe spiegel in de Camera Batavia toont een omgevingsbeeld van de ecokathedraal

AGENDA

16 mrt 02024;
09:30 - 13:30
NL-Doet 2024 in teken van 100 jaar Louis Le Roy

Hou mij op de hoogte van updates op deze site

Rondleiding of lezing over ecokathedralen?

Wilt u een rondleiding door de Le Roy tuin, of een lezing over ecokathedralen? Neem dan contact met ons op. Dat kan via mail of telefonisch op 06-24573020.

Stenen doneren?

Hebt u stenen over en wilt u deze doneren aan de Le Roy tuin? Neem dan eerst contact met ons op, dan hoort u direct of (en zo ja: waar) u de stenen kunt brengen. Het ongevraagd brengen (of ophalen) van materiaal is dus niet toegestaan.

tegels nk tegelwippen in ecokathedraal heerenveen

 

"Voor een goed begrip van hetgeen geschreven wordt, moet steeds worden bedacht dat wanneer de natuur ter sprake komt daar dan stééds natuurlijke processen mee bedoeld worden, maar nooit de natuur in haar tijdelijke verschijningsvorm". Louis G. Le Roy ( 01924 - 02012 )

"Als we bouwen, laten we dan bedenken dat we voor de eeuwigheid bouwen. Laat het niet zijn voor het huidige genot, nog voor het huidige gebruik alleen; Laat het een zodanig werk zijn dat onze nakomelingen ons er dankbaar voor zijn". John Ruskin ( 01819 - 01900 )