Logo Le Roy tuin, de ecokathedraal van Heerenveen

"Honderd jaar is niets!"
Louis Le Roy, 01924 - 02012
Ecocathedralen: waar mens, plant en dier samenwerken...
... en waar ruimte de tijd krijgt, en tijd de ruimte
TIJDreizen over sdg 13 klimaatactie
TIJDReizen over het klimaat: het water van later

Op donderdagavond 18 april 02024 van 19:30 tot 21:30 organiseert de Bibliotheek Heerenveen in samenwerking met de Stichting TIJD weer een thema-avond over TIJDReizen. Deze avond rond SDG-13 Klimaatactie met de titel "Hoopvolle toekomstbeelden".

 

Twee sprekers gaan een kijkje in de (verre) toekomst geven waarin het klimaat onvermijdelijk is veranderd. Voor Fryslân betekent dit serieus rekening houden met stijging van de zeespiegel. Verbeelding kan ons helpen de toekomst hoopvol realistisch tegemoet te zien. En als we inzoomen op Fryslân, welke uitdagingen zien we dan met name? Hoe zorgen we ervoor dat wij – maar ook toekomstige generaties – veilig en prettig kunnen wonen, werken en recreëren in deze provincie? Wat zijn de hoopvolle toekomstbeelden hier?

Ruben Jacobs

portret ruben jacobsFoto: Keke KeukelaarKunnen we ons nog een hoopvolle toekomst voorstellen op deze aarde? Te midden van smeltende gletsjers, verblekende koraalriffen en verwoestende stormen en droogtes lijkt een hoopvolle toekomst voor onze planeet steeds moeilijker voor te stellen. De alarmerende signalen zijn overal, versterkt door dystopische films, TV-series en games die ons pessimisme en fatalisme voeden. Maar hoe kunnen we deze apocalyptische horizon doorbreken, zonder de ernst van de situatie te negeren? Kan kunst ons hierbij helpen?

 

Ruben Jacobs (1984) is schrijver, docent (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en natuurgids in opleiding. In zijn werk richt hij zich voornamelijk op de relatie tussen mens en natuur. Voorheen was hij werkzaam als journalist voor de VPRO, NTR en Brainwash en heeft hij diverse boeken op zijn naam staan, waaronder 'Iedereen een kunstenaar’ (2014) en ‘Artonauten’ (2018) en ‘De eeuw van Felix’ (Thomas Rap, 2022). Op dit moment werkt hij aan een boek over een historische moestuin in de bossen van het Gooi, die momenteel fungeert als zorgtuin (verschijnt begin 2025 bij uitgeverij Thomas Rap).

Karel Veeneman

portret karel veenemanFoto: Wetterskip FryslânDe uitdagingen binnen het werkveld water liggen met name op het klimaatbestendig maken van onze leefomgeving, en de transitie naar een toekomstbestendig waterbeheer. Dagelijks worden records gebroken als het gaat om het warmste, natste, koudste of droogste periode sinds metingen zijn begonnen. Klimaatverandering kunnen we dus niet meer om heen. Het is dus belangrijk om ons daaraan zo goed mogelijk aan te passen om er voor de zorgen dat wij, maar vooral onze kinderen, ook in de toekomst veilig en prettig kunnen wonen, werken en recreëren, vooral in ons mooie Fryslân. Een hoopvolle toekomst waar we vandaag mee kunnen beginnen. En wat doe jij met water?

 

Karel Veeneman (1965) is opgeleid weg- en waterbouwkundige (HTS Leeuwarden), heeft gewerkt als adviseur stedelijk water en riolering bij diverse adviesbureaus. Later in verschillende managementfuncties leidinggegeven aan adviseurs en specialisten op het gebied van stedelijk water, riolering, ecologie en klimaatadaptatie. Karel Veeneman is sinds 2015 werkzaam bij Wetterskip Fryslân als programmamanager klimaatadaptatie. Daarnaast heeft Karel Veeneman de rol als aanjager klimaatadaptatie binnen de samenwerking tussen de Friese overheden op het gebied van Water en Klimaat.

 

Toegang is gratis. Graag wel even aanmelden.

 

 

Agenda 100 jaar Le Roy

03 okt 02024;
19:30 - 21:30
Thema-avond over politiek: De stem van de toekomst
13 okt 02024;
10:30 - 16:00
Le Roy route wandelen
26 okt 02024;
13:00 - 17:00
Tentoonstelling Museum Heerenveen
31 okt 02024;
13:00 - 16:30
TIJD-symposium 02024

Hou mij op de hoogte van updates op deze site

Rondleiding of lezing over ecokathedralen?

Wilt u een rondleiding door de Le Roy tuin, of een lezing over ecokathedralen? Neem dan contact met ons op. Dat kan via mail of telefonisch op 06-24573020.

Stenen doneren?

Hebt u stenen over en wilt u deze doneren aan de Le Roy tuin? Neem dan eerst contact met ons op, dan hoort u direct of (en zo ja: waar) u de stenen kunt brengen. Het ongevraagd brengen (of ophalen) van materiaal is dus niet toegestaan.

tegels nk tegelwippen in ecokathedraal heerenveen

 

"Voor een goed begrip van hetgeen geschreven wordt, moet steeds worden bedacht dat wanneer de natuur ter sprake komt daar dan stééds natuurlijke processen mee bedoeld worden, maar nooit de natuur in haar tijdelijke verschijningsvorm". Louis G. Le Roy ( 01924 - 02012 )

"Als we bouwen, laten we dan bedenken dat we voor de eeuwigheid bouwen. Laat het niet zijn voor het huidige genot, nog voor het huidige gebruik alleen; Laat het een zodanig werk zijn dat onze nakomelingen ons er dankbaar voor zijn". John Ruskin ( 01819 - 01900 )