Op donderdagavond 18 april 02024 van 19:30 tot 21:30 organiseert de Bibliotheek Heerenveen in samenwerking met de Stichting TIJD weer een thema-avond over TIJDReizen. Deze avond rond SDG-13 Klimaatactie met de titel "Hoopvolle toekomstbeelden".
Twee sprekers gaan een kijkje in de (verre) toekomst geven waarin het klimaat onvermijdelijk is veranderd. Voor Fryslân betekent dit serieus rekening houden met stijging van de zeespiegel. Verbeelding kan ons helpen de toekomst hoopvol realistisch tegemoet te zien. En als we inzoomen op Fryslân, welke uitdagingen zien we dan met name? Hoe zorgen we ervoor dat wij – maar ook toekomstige generaties – veilig en prettig kunnen wonen, werken en recreëren in deze provincie? Wat zijn de hoopvolle toekomstbeelden hier?
Ruben Jacobs
Kunnen we ons nog een hoopvolle toekomst voorstellen op deze aarde? Te midden van smeltende gletsjers, verblekende koraalriffen en verwoestende stormen en droogtes lijkt een hoopvolle toekomst voor onze planeet steeds moeilijker voor te stellen. De alarmerende signalen zijn overal, versterkt door dystopische films, TV-series en games die ons pessimisme en fatalisme voeden. Maar hoe kunnen we deze apocalyptische horizon doorbreken, zonder de ernst van de situatie te negeren? Kan kunst ons hierbij helpen?
Ruben Jacobs (1984) is schrijver, docent (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en natuurgids in opleiding. In zijn werk richt hij zich voornamelijk op de relatie tussen mens en natuur. Voorheen was hij werkzaam als journalist voor de VPRO, NTR en Brainwash en heeft hij diverse boeken op zijn naam staan, waaronder 'Iedereen een kunstenaar’ (2014) en ‘Artonauten’ (2018) en ‘De eeuw van Felix’ (Thomas Rap, 2022). Op dit moment werkt hij aan een boek over een historische moestuin in de bossen van het Gooi, die momenteel fungeert als zorgtuin (verschijnt begin 2025 bij uitgeverij Thomas Rap).
Karel Veeneman
De uitdagingen binnen het werkveld water liggen met name op het klimaatbestendig maken van onze leefomgeving, en de transitie naar een toekomstbestendig waterbeheer. Dagelijks worden records gebroken als het gaat om het warmste, natste, koudste of droogste periode sinds metingen zijn begonnen. Klimaatverandering kunnen we dus niet meer om heen. Het is dus belangrijk om ons daaraan zo goed mogelijk aan te passen om er voor de zorgen dat wij, maar vooral onze kinderen, ook in de toekomst veilig en prettig kunnen wonen, werken en recreëren, vooral in ons mooie Fryslân. Een hoopvolle toekomst waar we vandaag mee kunnen beginnen. En wat doe jij met water?
Karel Veeneman (1965) is opgeleid weg- en waterbouwkundige (HTS Leeuwarden), heeft gewerkt als adviseur stedelijk water en riolering bij diverse adviesbureaus. Later in verschillende managementfuncties leidinggegeven aan adviseurs en specialisten op het gebied van stedelijk water, riolering, ecologie en klimaatadaptatie. Karel Veeneman is sinds 2015 werkzaam bij Wetterskip Fryslân als programmamanager klimaatadaptatie. Daarnaast heeft Karel Veeneman de rol als aanjager klimaatadaptatie binnen de samenwerking tussen de Friese overheden op het gebied van Water en Klimaat.
Toegang is gratis. Graag wel even aanmelden.