Logo Le Roy tuin, de ecokathedraal van Heerenveen

"Honderd jaar is niets!"
Louis Le Roy, 01924 - 02012
Ecocathedralen: waar mens, plant en dier samenwerken...
... en waar ruimte de tijd krijgt, en tijd de ruimte
Daan Quakernaar over kathedralen bouw in het onderwijs
Daan Quakernaar over SDG 4: Kwaliteitsonderwijs

Nederland is een welvarend land en er gaat veel goed in het Nederlandse onderwijs. Tegelijkertijd stelt de Inspectie van het Onderwijs dat het onderwijs in zwaar weer verkeert. Al jaren klinkt de ene oproep na de andere om samen de schouders eronder zetten en het tij te keren. Wat moet er gebeuren?

Tijdreizen met de Bibliotheek Heerenveen en de Stichting TIJD

De grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd vragen een blik verder in de tijd dan het eerstkomende politieke akkoord. Daarom gaan we ‘Tijdreizen in Bibliotheek Heerenveen’. We creëren een publieke plek voor toekomstonderzoek, waar we op verschillende thema’s in gesprek gaan over verleden, heden en toekomst.

Veranderingen in het onderwijs

portret daan quakernaat lage resolutieDaan Quakernaat: ga kathedralen bouwen!De derde Tijdreisavond is op dinsdagavond 2 juli 02024 en  heeft het thema Onderwijs als kathedraal. Aanwezig tijdens deze avond zijn Daan Quakernaat en Keimpe Strikwerda. Wat heeft het bouwen van kathedralen te maken met de uitdagingen in het onderwijs?

Daan Quakernaat

Daarover vertelt Daan Quakernaat. "Ga kathedralen bouwen" is een verhaal over de angst en passie. Over de angst om controle te verliezen. Over passie die nodig is om iets tot stand te brengen en tegenslagen te overwinnen.

Het onderwijs zucht onder de administratieve last. Veel protocollen, formulieren en regels. Tussendoor vernieuwen, passend onderwijs, gepersonaliseerd leren, inspectie en 21ste eeuw. Gaande weg zijn de leraren een beetje murwm geworden. Het is veel en we praten de hele dag over alles wat niet goed gaat. Maar er gaat ook heel veel wel goed en het is een prachtig vak! Daar zijn we onvoldoende trots op.

boek ga kathedralen bouwen daan quakernaatWe moeten van protocol naar vertrouwen. Weer trots worden, ook als niet alles lukt wat we van te voren bedacht hebben. Energie en elan hebben we nodig. De sector moet door met professionalisering. Kritiek niet persoonlijk opvatten. Elkaar aanspreken en eigenaarschap tonen.

Quakernaat is een bevlogen spreker, en schreef het boek "Ga kathedralen bouwen".

 

Keimpe Strikwerda

keimpe strikwerda tijdreis onderwijsKeimpe StrikwerdaKeimpe Strikwerda is directeur van obs Het Slingertouw in Heerenveen, en loopt al ruim dertig jaar rond in het onderwijs. Eerst als leerkracht in het speciaal en regulier onderwijs, later als directeur. Vanuit zijn ervaringen en perspectief vertelt hij over ontwikkelingen en veranderingen in het onderwijs.

Locatie OBS Slingertouw!

We zijn deze keer te gast bij OBS Het Slingertouw aan het Schoterplein 29 in Heerenveen. Dinsdagavond 2 juli bent u om 19:30 van harte welkom. De avond duurt tot ongeveer 21:30  en de toegang is gratis.

NU AANMELDEN >

 cover boek ga kathedralen bouwen daan quakernaat le roy tuinHet boek "Ga katehedralen bouwen!" van Daan Quakernaat, gefotografeerd in de ecoakthedraal Heerenveen.

obs slingertouwOBS Het Slingertouw in Heerenveen

 

 

Agenda 100 jaar Le Roy

02 jul 02024;
19:30 - 21:30
Thema-avond Onderwijs als Kathedraal
07 jul 02024;
10:00 - 11:00
Hagenpreek Govert Geldof
03 okt 02024;
19:30 - 21:30
Thema-avond over politiek
13 okt 02024;
10:30 - 16:00
Le Roy route wandelen
26 okt 02024;
13:00 - 17:00
Tentoonstelling Museum Heerenveen
31 okt 02024;
13:00 - 16:30
TIJD-symposium 02024

Hou mij op de hoogte van updates op deze site

Rondleiding of lezing over ecokathedralen?

Wilt u een rondleiding door de Le Roy tuin, of een lezing over ecokathedralen? Neem dan contact met ons op. Dat kan via mail of telefonisch op 06-24573020.

Stenen doneren?

Hebt u stenen over en wilt u deze doneren aan de Le Roy tuin? Neem dan eerst contact met ons op, dan hoort u direct of (en zo ja: waar) u de stenen kunt brengen. Het ongevraagd brengen (of ophalen) van materiaal is dus niet toegestaan.

tegels nk tegelwippen in ecokathedraal heerenveen

 

"Voor een goed begrip van hetgeen geschreven wordt, moet steeds worden bedacht dat wanneer de natuur ter sprake komt daar dan stééds natuurlijke processen mee bedoeld worden, maar nooit de natuur in haar tijdelijke verschijningsvorm". Louis G. Le Roy ( 01924 - 02012 )

"Als we bouwen, laten we dan bedenken dat we voor de eeuwigheid bouwen. Laat het niet zijn voor het huidige genot, nog voor het huidige gebruik alleen; Laat het een zodanig werk zijn dat onze nakomelingen ons er dankbaar voor zijn". John Ruskin ( 01819 - 01900 )