Le Roy tuin

de ecokathedraal van Heerenveen

nl NL ar AR zh-CN ZH-CN cs CS da DA en EN fr FR fy FY de DE el EL iw IW it IT ja JA no NO pl PL pt PT ru RU es ES sv SV tr TR
  • Samenwerking tussen mens, plant en dier
    Waar ruimte de tijd krijgt, en tijd de ruimte
Dry Stone Wall als voorbeeld voor ecokathedraal Nederland Steenbreek

Het is een brede trend in Nederland om steden te vergroenen. Groen voor grijs, tegels er uit, groen er in! Dit juichen wij uiteraard toe. "Maar jullie laten toch ook allemaal tegels en trottoirbanden naar de Le Roy tuin brengen?" is dan de vraag die bij velen opkomt. Hoe valt dat te rijmen? We zullen het uitleggen.

Er zijn duizenden verschillende soorten bestrating, en er komen elk jaar nieuwe soorten bij. Maar er is één tegel die de kroon spant wat betreft aantallen: de stoeptegel van 30 x 30 cm en 9,5 kg. Nederland licht er vol mee! En we krijgen het ook regelmatig aangeboden als trottoirs opengebroken worden en opnieuw aangelegd. De meest gebruikte toepassing van stoeptegels is het maken van een goed begaanbaar voetpad. Zonder opstakels, en geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. Om die reden wordt eventuele begroeiiing die tussen de tegels groeit vakkundig verwijderd, anders wordt het pad minder goed begaanbaar.

Dat laatste is ook vaak de reden waarom mensen tegels in hun tuin hebben: plekken creeëren waar 'de natuur' niet wenselijk is. En natuurlijk, we willen gedwoon lekker in de tuin gaan zitten aan een tafel met stoelen, zonder daarbij door een woud van groen te hoeven laveren! Een hele nuttige toepassing dus.

logo stichting steenbreek kleinHet wordt pas lastig als het stoppen van de natuur een doel op zich wordt, en het gehele oppervlak van de tuin (of de openbare ruimte) wordt betegeld, en elk stukje groen dat het lef heeft om tussen de tegels omhoog te komen wordt weggehaald. De nadelen die vergrijzing van onze leefomgeving tot gevolg heeft zijn alom bekend: minder schaduw dus warmer, de waterhuishouding van onze omgeving verslechterd, minder groen dus minder CO2 dat kan worden opgeslagen. Reden dus om deze stenen uit de tuin te halen, en de natuur weer een kans te geven zoals bijvoorbeeld Operatie Steenbreek propageert.

Wat te doen met de stenen?

Het verwijderen van de stenen wordt al op grote schaal gedaan gelukkig. Vaak wordt puin en overtollig materiaal van stratenmakers gebruikt om asfalt van te maken. Een ontzetten vervuilend proces, met als doel juist het méér vergrijzen van het landschap door de aanleg van meer wegen. Dat is nou juis niet de bedoeling. Maar waar moet je met de de stenen naar toe? 

Steen is een natuurlijk en duurzaam materiaal. Het verwerken van steen kos energie, maar als de stenen er zijn dan kan het op een hele natuurlijke manier verwerkt worden door te stapelen, zonder daarbij cement te gebruiken om de stenen vast te zetten. Hierdoor onstaan allemaal kleine ruimtes waar 'de natuur' haar gang kan gaan! En in tegenstelling tot de voetpaden een terrassen laten we dit natuurlijke proces toe en juichen het zelfs toe. Door op deze manier de stenen te verwerken, wordt de natuur zelfs uitgenodigd om tot hele andere vegetatie en ook de kleinere dieren als insecten, (vleer)muizen, spinnen en bijen zullen de kleine spleten al snel ontdekken en gebruiken als schuilplaats.

Stapelen, stapelen, stapelen!

De nieuwe toepassing van de stenen, die nu vooral een toepassing heeft om de natuur uit te schakelen, kan eenvoudig worden gebruikt om de natuur ín te schakelen door te gaan stapelen. Dit principe is al eeuwen oud. In Engeland heet het Dry Stone Walling en in Frankrijk Pierre Sèche. Wie kent niet de omheiningen rond een weiland die gemaakt zijn van gestapelde natuurstenen? En er worden al eeuwenlang complete woningen van gemaakt. In Engeland en Frankrijk zijn deze natuurlijke stenen eenvoudig te vinden, maar in Nederland niet. Waarom niet gebruik maken van het ruime aanbod aan stenen dat vrijkomt door het succes van initiatieven als Operatie Steenbreek? Laat mensen hun stenen inleveren op locaties waar bijvoorbeeld een omheining gemaakt moet worden, of waar een bouwwerk gemaakt kan worden dat vervolgens aan de natuur wordt overgelaten. Het is duurzaam, goedkoop en het draagt bij aan een grotere biodiversiteit.

De geschiedenis van de stoeptegel

Wie de stoetegel heeft uitgevonden is niet helemaal duidelijk, maar de basis ligt waarschijnlijk in Engeland, waar de metselaar Joseph Aspdin experimenteerde met het branden van kalk en klei. De kleur die het kreeg leek op het kalksteen uit de groeven van Portland, dus noemde hij zijn uitvinding Portland cement. Iemand anders moet met dit cement de trottoirtegel hebben gemaakt, en dat bleek zo'n succes dat dit tot op de dag van vandaag dé standaard is voor het aanleggen van trottoirs.

Hou mij op de hoogte van updates op deze site

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

In het nieuws

Ecokathedralen inspireren Ruben Jacobs voor zijn nieuwe boek

Ruben Jacobs De eeuw van Felix ecokathedraal
Ruben Jacobs zoekt inspiratie in de Le Roy tuin

Schrijve-socioloog Ruben Jacob bracht onlangs een bezoek aan de ecokathedralen van Heerenveen en Mildam om inspiratie op te doen voor het laatste hoofdstuk uit zijn boek "De eeuw van Felix" dat in augustus 2021 zal verschijnen bij uitgeverij Thomas Rap.

Lees meer...

Buurtbewoners vragen om ideeën voor nieuw stuk bij Le Roy tuin

Siebe Homminga Le Roy tuin Heerenveen
Siebe Homminga in 2007 aan het stapelen in de Le Roy tuin in Heerenveen-Midden

Via de nieuwsbrief van de Wijk Heerenveen Midden ( download de PDF ) is er een oproep geplaatst door drie buurtbewoners van Heerenveen-Midden betreffende de uitbreiding van de Le Roy tuin ter hoogte van de Rembrandtlaan. Deze oproep herhalen wij hier graag:

Lees meer...

Wandeling met Hans van der Lans door Le Roy tuin

Hans van der lans bij de wilde narcissen in de Le Roy tuin
Hans van der lans bij de wilde narcissen in de Le Roy tuin

In het vroege voorjaar heeft bouwmeester Peter Wouda uren rondgedwaald in de Le Roy tuin met bioloog-ecoloog Hans van der Lans die tijdens zijn studie aan de Universiteit in Groningen Le Roy een aantal keren opzocht. Tijdens de wandeling voelde Van der Lans nog duidelijk de invloed van Le Roy.

Lees meer...

"Voor een goed begrip van hetgeen geschreven wordt, moet steeds worden bedacht dat wanneer de natuur ter sprake komt daar dan stééds natuurlijke processen mee bedoeld worden, maar nooit de natuur in haar tijdelijke verschijningsvorm". Louis G. Le Roy ( 01924 - 02012 )

"Als we bouwen, laten we dan bedenken dat we voor de eeuwigheid bouwen. Laat het niet zijn voor het huidige genot, nog voor het huidige gebruik alleen; Laat het een zodanig werk zijn dat onze nakomelingen ons er dankbaar voor zijn". John Ruskin ( 01819 - 01900 )