Le Roy tuin

de ecokathedraal van Heerenveen

nl NL ar AR zh-CN ZH-CN cs CS da DA en EN fr FR fy FY de DE el EL iw IW it IT ja JA no NO pl PL pt PT ru RU es ES sv SV tr TR
  • Samenwerking tussen mens, plant en dier
    Waar ruimte de tijd krijgt, en tijd de ruimte
Siebe Homminga Le Roy tuin Heerenveen

Via de nieuwsbrief van de Wijk Heerenveen Midden ( download de PDFpdf ) is er een oproep geplaatst door drie buurtbewoners van Heerenveen-Midden betreffende de uitbreiding van de Le Roy tuin ter hoogte van de Rembrandtlaan. Deze oproep herhalen wij hier graag:

Van de gemeente Heerenveen en de Stichting TIJD hebben wij via de nieuwsbrief vernomen dat er plannen zijn om de Le Roy tuin uit te breiden. Als de brug over de Oranje Nassaulaan weggehaald is en de nieuwe verkeersituatie klaar is komt er openbare ruimte vrij, waar een nieuwe bestemming voor kan komen. Dit is een mooie gelegenheid om de omwonenden te betrekken bij ontwikkelingen in de Leroytuin, iets wat Le Roy zelf ook altijd gewild heeft. Ondergetekenden, die dagelijks langs de Kennedylaan en de Rembrandtlaan wandelen of fietsen doen daarom de volgende suggesties aan de Stichting TIJD en de Gemeente:

  • Sta geen gestapelde bouwwerken toe hoger dan 1 meter en graag bouwwerken met openingen en scheuren en bovenop veel groen.
  • Sta bij bouwwerken geen zware betonplaten toe, zoals gebeurd is bij het bouwwerk tegenover de gereformeerde kerk.
  • Graag veel ruimte voor wilde bloemen en planten, die geschikt zijn voor bijen, vlinders en insecten;
  • Leg paden aan in het gebied , die zowel geschikt zijn voor kinderwagens als voor rollators. De paden moeten goed onderhouden worden, eventueel met vrijwilligers uit de buurt.
  • Wel veel groen in de uitbreiding, maar geen gras dat steeds gemaaid moet worden.

Dit zijn onze belangrijkste wensen. Wij nodigen andere inwoners van Heerenveen Midden uit om ook ideeën naar voren te brengen.
Siebe Homminga, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Johannes Zijlstra, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bertus Koning, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hou mij op de hoogte van updates op deze site

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

In het nieuws

Rotterdam Ecocity World Summit 02021

Rotterdam Ecocity World Summit 2021 Ecokathedraal Louis Le Roy
Ecocity World Summit 02021 met aandacht voor ecokathedralen

Voor de 14e keer wordt de Ecocity World Summit gehouden, dit jaar in Nederland en wel in Rotterdam. Wereldwijd komen hier bezoekers om zich te laten informeren over de stand van zaken rond het ontwikkelen van ecologisch verantwoorde steden. Dit jaar is er ook een bijdrage over ecokathedralen. De ervaringen die we de afgelopen halve eeuw hebben opgedaan met de ecokathedralen in Heerenveen en Mildam willen we graag delen met anderen.

Lees meer...

Harlinger wethouders bezoeken Le Roy tuin i.v.m. Balklandpark

Wethouders Harlingen en heerenveen bezoeken le roy tuin ivm balklandpark
Harlinger en Heerenveense wethouder en initiatiefnemers Balklandpark bezoeken Le Roy tuin

Woensdag 9 juli 02021 brachten de wethouders Harry Boon (o.a. duurzaamheid, biodiversiteit en openbare ruimte) en Erik de Groot (o.a. cultuur en ruimtelijke ordening) van de gemeente Harlingen een bezoek aan de Le Roy tuin in Heerenveen. Ook Janneke Smitstra en Nadja Rientjes waren aanwezig. Zij willen in het Balklandpark in Harlingen een ecopark aanleggen, waarbij de Le Roy tuin als inspiratie geldt.

Lees meer...

Aandacht voor ecokathedralen in Porto Design Biënnale 02021

Porto Design Biennale 2021 ecokathedraal eco-cathedral
Installatie in Museum of vibrant matter over de ecokathedraal

Op de Porto Design Biënnale 02021 in Portugal wordt met een documentaire video over Louis Le Roy en een kleine stapelmuur aandacht besteed aan de ecokathedrale filosofie van Louis Le Roy.  De installatie is te zien in het "Museum of vibrant matter" dat ons wil laten nadenken over de vraag hoe we met lokaal beschikbaar materiaal  een omgeving kunnen creeëren die niet alleen goed is voor de mens, maar voor alle levende wezens, de bodem, het water en de lucht. Kortom: de ecologie.

Lees meer...

"Voor een goed begrip van hetgeen geschreven wordt, moet steeds worden bedacht dat wanneer de natuur ter sprake komt daar dan stééds natuurlijke processen mee bedoeld worden, maar nooit de natuur in haar tijdelijke verschijningsvorm". Louis G. Le Roy ( 01924 - 02012 )

"Als we bouwen, laten we dan bedenken dat we voor de eeuwigheid bouwen. Laat het niet zijn voor het huidige genot, nog voor het huidige gebruik alleen; Laat het een zodanig werk zijn dat onze nakomelingen ons er dankbaar voor zijn". John Ruskin ( 01819 - 01900 )