Le Roy tuin

de ecokathedraal van Heerenveen

nl NL ar AR zh-CN ZH-CN cs CS da DA en EN fr FR fy FY de DE el EL iw IW it IT ja JA no NO pl PL pt PT ru RU es ES sv SV tr TR
  • Samenwerking tussen mens, plant en dier
    Waar ruimte de tijd krijgt, en tijd de ruimte
Siebe Homminga Le Roy tuin Heerenveen

Via de nieuwsbrief van de Wijk Heerenveen Midden ( download de PDFpdf ) is er een oproep geplaatst door drie buurtbewoners van Heerenveen-Midden betreffende de uitbreiding van de Le Roy tuin ter hoogte van de Rembrandtlaan. Deze oproep herhalen wij hier graag:

Van de gemeente Heerenveen en de Stichting TIJD hebben wij via de nieuwsbrief vernomen dat er plannen zijn om de Le Roy tuin uit te breiden. Als de brug over de Oranje Nassaulaan weggehaald is en de nieuwe verkeersituatie klaar is komt er openbare ruimte vrij, waar een nieuwe bestemming voor kan komen. Dit is een mooie gelegenheid om de omwonenden te betrekken bij ontwikkelingen in de Leroytuin, iets wat Le Roy zelf ook altijd gewild heeft. Ondergetekenden, die dagelijks langs de Kennedylaan en de Rembrandtlaan wandelen of fietsen doen daarom de volgende suggesties aan de Stichting TIJD en de Gemeente:

  • Sta geen gestapelde bouwwerken toe hoger dan 1 meter en graag bouwwerken met openingen en scheuren en bovenop veel groen.
  • Sta bij bouwwerken geen zware betonplaten toe, zoals gebeurd is bij het bouwwerk tegenover de gereformeerde kerk.
  • Graag veel ruimte voor wilde bloemen en planten, die geschikt zijn voor bijen, vlinders en insecten;
  • Leg paden aan in het gebied , die zowel geschikt zijn voor kinderwagens als voor rollators. De paden moeten goed onderhouden worden, eventueel met vrijwilligers uit de buurt.
  • Wel veel groen in de uitbreiding, maar geen gras dat steeds gemaaid moet worden.

Dit zijn onze belangrijkste wensen. Wij nodigen andere inwoners van Heerenveen Midden uit om ook ideeën naar voren te brengen.
Siebe Homminga, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Johannes Zijlstra, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bertus Koning, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hou mij op de hoogte van updates op deze site

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

In het nieuws

Boek over Sjanghaipark in Utrecht

Sjanghaipark Utrecht ecokathedraal
Boek over het Sjanghaipark in Utrecht

Binnenkort, in september 02021, verschijnt het prachtig vormgegeven boek "Sjanghaipark, experimenteel geworteld in het alledaagse". Het beschrijft de geschiedenis van het het Sjanghaipark in Utrech dat rond dezelfde tijd als de Le Roy tuin in Heerenveen is gestart en waarbij Le Roy ook een grote inspiratiebron voor is geweest.

Lees meer...

Open Monumentendag 02021: rondleidingen Le Roy tuin

Open Monumentendag 2021 Le Roy tuin ecokathedraal Heerenveen
Rondleiding door Heerenveense ecokathedraal in het kader van Open Monumentendag

In het weekend van 11 en 12 september 02021 is de landelijke Open Monumentendag. De Le Roy tuin, de ecokathedraal die op de monumentenlijkst staat van de gemeente Heerenveen,  worden op 11 september 2 rondleidingen gehouden. Om 11:00 uur en 14:00 uur bent u van harte uitgenodigd voor de rondleiding door Peter Wouda.

Lees meer...

Onderzoek naar oeuvre Louis Le Roy door Het Nieuwe Instituut

Louis Le Roy, Rob Hendriks en Piet Vollaard in de Le Roy tuin in Heerenveen
Louis Le Roy, Rob Hendriks en Piet Vollaard in de Le Roy tuin in Heerenveen in 2005

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam heeft met het rapport "Geheugen van het ontworpen landschap" het belang van archivering van tuin- en landschapsarchitectuur aangetoond. Ook het werk van Louis Le Roy, hoewel geen professioneel tuinarchitect maar zeker invloedrijk sinds de projecten in Mildam, Heerenveen en Lewenborg en het boek "natuur uitschakelen, natuur inschakelen", wordt daarin opgenomen.

Lees meer...

"Voor een goed begrip van hetgeen geschreven wordt, moet steeds worden bedacht dat wanneer de natuur ter sprake komt daar dan stééds natuurlijke processen mee bedoeld worden, maar nooit de natuur in haar tijdelijke verschijningsvorm". Louis G. Le Roy ( 01924 - 02012 )

"Als we bouwen, laten we dan bedenken dat we voor de eeuwigheid bouwen. Laat het niet zijn voor het huidige genot, nog voor het huidige gebruik alleen; Laat het een zodanig werk zijn dat onze nakomelingen ons er dankbaar voor zijn". John Ruskin ( 01819 - 01900 )