Logo Le Roy tuin, de ecokathedraal van Heerenveen

nl NL ar AR zh-CN ZH-CN cs CS da DA en EN fr FR fy FY de DE el EL iw IW it IT ja JA no NO pl PL pt PT ru RU es ES sv SV tr TR
  • Samenwerking tussen mens, plant en dier
    Waar ruimte de tijd krijgt, en tijd de ruimte
Follies in Nederland ecokathedraal

Op 23 juni 2021 verscheen op de facebookpagina van de Ecokathedraal in Mildam het volgende bericht: Louis Le Roy zou bezwaar maken tegen deze categoriesering, en de afbeelding is weinig 'to the point'. Daarbij stond een screenshot van een artikel in De Volkskrant. Het ging hier een artikel dat verscheen naar aanleiding van het boek "Voor de Gek! Follies in Nederland" van Edith Gerritsma en Andrea Hijmans.

Om even een kader te scheppen: het boek wil het grote publiek kennis laten maken met 'follies', bizarre bouwwerken, een weinig bekende categorie cultureel erfgoed. Maar wat is dat nu, een folly? Het komt van het Engelse woord voor dwaasheid. Het zijn rare, onverwachte en vaak maffe bouwwerken die neergezet zijn in het landschap. Ze passen in een traditie die teruggaat tot de 18e eeuw, maar die nog altijd springlevend blijkt te zijn. De makers van het boek ontdekten dat ons land er vol mee staat. Volgens fotografe Edith Gerritsma en schrijfster Andrea Hijmans zijn de ecokathedralen in Heerenveen-Midden én Mildam ook follies. De Ecokathedraal in Mildam is namelijk opgenomen in het boek. Maar, denk ik meteen, klópt dit wel?

Laten we teruggaan naar het gedachtegoed van Louis Guillaume Le Roy (1924-2012). Hij begon in de jaren zeventig aan de bouw van beide ecokathedralen. Op het eerste gezicht lijken het bouwwerken van gestapelde stenen, tegels, klinkers en trottoirbanden. Maar e zit een uitgewerkte gedachte achter die ik hier graag nog eens deel "Een  ecokathedraal is een gebied waar mens, plant en dier op een gelijkwaardige manier eindeloos samenwerken, zonder plan vooraf en met vrije energie. Het is een plek waar natuur en cultuur samenkomen". Daarmee doet het label 'folly' deze plekken én haar beheerders tekort. Wekelijk zijn er bouwmeesters en vrijwilligers actief om deze bijzondere plekken in stand te houde. Iedere dinsdagmiddag in Mildam en iedere woensdagochtend in Heerenveen-Midden. Setichting TIJD, de beheerder van de ecokathedralen, nodigt iedereen dan ook van harte uit om langs te komen, mee te bouwen én kennis te maken. En vorm je eigen mening: is de ecokathedraal een folly of niet?

Leuk detail: na de zomer beginnen de open stapeldagen ook weer. Op 11 september 2021, tijdens Open Monumentendag én het gelijktijdige Cultuurplein(festival) wordt deze traditie weer opgestart.

Janita Baron

Dit artikel verscheen in Groot Heerenveen, 6e jaargang nr. 67

Lees meer over het boek "Follies in Nederland"

Hou mij op de hoogte van updates op deze site

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

In het nieuws

Roman Krznaric bezoekt Le Roy tuin met tijdrebellen

Tijdrebel bijeen Roman Krznaric in de ecokatehdraal Heerenveen
Roman Krznaric (links) bezocht met ander tijd rebellen de Le Roy tuin

Vandaag bracht de Australisch-Britse filosoof Roman Krznaric een bezoek aan de ecokathedralen in Mildam en Heerenveen. Krznaric is de schrijver van de bestseller "De goede voorouder", een boek dat gaat over het denken in lange termijnen over meerdere generaties.

Lees meer...

Lezing ecokathedralen bij Huis te Vraag Amsterdam

Lezing ecokathedralen huis te vraag amsterdam peter wouda
Huis te Vraag, een groen paradijsje in Amsterdam

Op zondagmiddag 21 november om 14:30 zal Peter Wouda een lezing geven over ecokathedralen bij Huis te Vraag in Amsterdam. Huis te Vraag is een plek met een rijke geschiedenis die teruggaat naar vóór 1400. Lange tijd is het een begraafplaats geweest, waar tot 1962 werd begraven. Door de jaren heen zijn er meer dan 16.000 mensen begraven.

Lees meer...

Een logo voor de Le Roy tuin!

Een van de logo's van de Le Roy tuin door Jurgen Jasper
Een van de logo's van de Le Roy tuin door Jurgen Jasper

De Le Roy tuin heeft een logo! Sterker nog, het gaat om meerdere logo's.

Ontwerper Jurgen Jasper, die de Le Roy tuin heel goed kent en ook jarenlang in de buurt heeft gewoond, maakte een aantal varianten met silhouettten van kathedralenbouwers. In het bovenstaande logo is dat het silhouet van Louis Le Roy, die als bedenker van ecokathedralen natuurlijk als eerste wordt gepresenteerd.

Lees meer...

"Voor een goed begrip van hetgeen geschreven wordt, moet steeds worden bedacht dat wanneer de natuur ter sprake komt daar dan stééds natuurlijke processen mee bedoeld worden, maar nooit de natuur in haar tijdelijke verschijningsvorm". Louis G. Le Roy ( 01924 - 02012 )

"Als we bouwen, laten we dan bedenken dat we voor de eeuwigheid bouwen. Laat het niet zijn voor het huidige genot, nog voor het huidige gebruik alleen; Laat het een zodanig werk zijn dat onze nakomelingen ons er dankbaar voor zijn". John Ruskin ( 01819 - 01900 )