Logo Le Roy tuin, de ecokathedraal van Heerenveen

"Honderd jaar is niets!"
Louis Le Roy, 01924 - 02012
Ecocathedralen: waar mens, plant en dier samenwerken...
... en waar ruimte de tijd krijgt, en tijd de ruimte
Follies in Nederland ecokathedraal
Is een ecokathedraal een folly?

Op 23 juni 2021 verscheen op de facebookpagina van de Ecokathedraal in Mildam het volgende bericht: Louis Le Roy zou bezwaar maken tegen deze categoriesering, en de afbeelding is weinig 'to the point'. Daarbij stond een screenshot van een artikel in De Volkskrant. Het ging hier een artikel dat verscheen naar aanleiding van het boek "Voor de Gek! Follies in Nederland" van Edith Gerritsma en Andrea Hijmans.

Om even een kader te scheppen: het boek wil het grote publiek kennis laten maken met 'follies', bizarre bouwwerken, een weinig bekende categorie cultureel erfgoed. Maar wat is dat nu, een folly? Het komt van het Engelse woord voor dwaasheid. Het zijn rare, onverwachte en vaak maffe bouwwerken die neergezet zijn in het landschap. Ze passen in een traditie die teruggaat tot de 18e eeuw, maar die nog altijd springlevend blijkt te zijn. De makers van het boek ontdekten dat ons land er vol mee staat. Volgens fotografe Edith Gerritsma en schrijfster Andrea Hijmans zijn de ecokathedralen in Heerenveen-Midden én Mildam ook follies. De Ecokathedraal in Mildam is namelijk opgenomen in het boek. Maar, denk ik meteen, klópt dit wel?

Laten we teruggaan naar het gedachtegoed van Louis Guillaume Le Roy (1924-2012). Hij begon in de jaren zeventig aan de bouw van beide ecokathedralen. Op het eerste gezicht lijken het bouwwerken van gestapelde stenen, tegels, klinkers en trottoirbanden. Maar e zit een uitgewerkte gedachte achter die ik hier graag nog eens deel "Een  ecokathedraal is een gebied waar mens, plant en dier op een gelijkwaardige manier eindeloos samenwerken, zonder plan vooraf en met vrije energie. Het is een plek waar natuur en cultuur samenkomen". Daarmee doet het label 'folly' deze plekken én haar beheerders tekort. Wekelijk zijn er bouwmeesters en vrijwilligers actief om deze bijzondere plekken in stand te houde. Iedere dinsdagmiddag in Mildam en iedere woensdagochtend in Heerenveen-Midden. Setichting TIJD, de beheerder van de ecokathedralen, nodigt iedereen dan ook van harte uit om langs te komen, mee te bouwen én kennis te maken. En vorm je eigen mening: is de ecokathedraal een folly of niet?

Leuk detail: na de zomer beginnen de open stapeldagen ook weer. Op 11 september 2021, tijdens Open Monumentendag én het gelijktijdige Cultuurplein(festival) wordt deze traditie weer opgestart.

Janita Baron

Dit artikel verscheen in Groot Heerenveen, 6e jaargang nr. 67

Lees meer over het boek "Follies in Nederland"

Agenda 100 jaar Le Roy

26 mei 02024;
10:30 - 16:00
Le Roy route wandelen
04 jul 02024;
19:30 - 21:30
Thema-avond over onderwijs
28 sep 02024;
13:00 - 17:00
Tentoonstelling Museum Heerenveen
03 okt 02024;
19:30 - 21:30
Thema-avond over politiek
13 okt 02024;
11:00 - 16:00
Le Roy route wandelen
31 okt 02024;
13:00 - 16:30
TIJD-symposium 02024

Hou mij op de hoogte van updates op deze site

Rondleiding of lezing over ecokathedralen?

Wilt u een rondleiding door de Le Roy tuin, of een lezing over ecokathedralen? Neem dan contact met ons op. Dat kan via mail of telefonisch op 06-24573020.

Stenen doneren?

Hebt u stenen over en wilt u deze doneren aan de Le Roy tuin? Neem dan eerst contact met ons op, dan hoort u direct of (en zo ja: waar) u de stenen kunt brengen. Het ongevraagd brengen (of ophalen) van materiaal is dus niet toegestaan.

tegels nk tegelwippen in ecokathedraal heerenveen

 

"Voor een goed begrip van hetgeen geschreven wordt, moet steeds worden bedacht dat wanneer de natuur ter sprake komt daar dan stééds natuurlijke processen mee bedoeld worden, maar nooit de natuur in haar tijdelijke verschijningsvorm". Louis G. Le Roy ( 01924 - 02012 )

"Als we bouwen, laten we dan bedenken dat we voor de eeuwigheid bouwen. Laat het niet zijn voor het huidige genot, nog voor het huidige gebruik alleen; Laat het een zodanig werk zijn dat onze nakomelingen ons er dankbaar voor zijn". John Ruskin ( 01819 - 01900 )