Le Roy tuin

de ecokathedraal van Heerenveen

nl NL ar AR zh-CN ZH-CN cs CS da DA en EN fr FR fy FY de DE el EL iw IW it IT ja JA no NO pl PL pt PT ru RU es ES sv SV tr TR
  • Samenwerking tussen mens, plant en dier
    Waar ruimte de tijd krijgt, en tijd de ruimte
Follies in Nederland ecokathedraal

Op 23 juni 2021 verscheen op de facebookpagina van de Ecokathedraal in Mildam het volgende bericht: Louis Le Roy zou bezwaar maken tegen deze categoriesering, en de afbeelding is weinig 'to the point'. Daarbij stond een screenshot van een artikel in De Volkskrant. Het ging hier een artikel dat verscheen naar aanleiding van het boek "Voor de Gek! Follies in Nederland" van Edith Gerritsma en Andrea Hijmans.

Om even een kader te scheppen: het boek wil het grote publiek kennis laten maken met 'follies', bizarre bouwwerken, een weinig bekende categorie cultureel erfgoed. Maar wat is dat nu, een folly? Het komt van het Engelse woord voor dwaasheid. Het zijn rare, onverwachte en vaak maffe bouwwerken die neergezet zijn in het landschap. Ze passen in een traditie die teruggaat tot de 18e eeuw, maar die nog altijd springlevend blijkt te zijn. De makers van het boek ontdekten dat ons land er vol mee staat. Volgens fotografe Edith Gerritsma en schrijfster Andrea Hijmans zijn de ecokathedralen in Heerenveen-Midden én Mildam ook follies. De Ecokathedraal in Mildam is namelijk opgenomen in het boek. Maar, denk ik meteen, klópt dit wel?

Laten we teruggaan naar het gedachtegoed van Louis Guillaume Le Roy (1924-2012). Hij begon in de jaren zeventig aan de bouw van beide ecokathedralen. Op het eerste gezicht lijken het bouwwerken van gestapelde stenen, tegels, klinkers en trottoirbanden. Maar e zit een uitgewerkte gedachte achter die ik hier graag nog eens deel "Een  ecokathedraal is een gebied waar mens, plant en dier op een gelijkwaardige manier eindeloos samenwerken, zonder plan vooraf en met vrije energie. Het is een plek waar natuur en cultuur samenkomen". Daarmee doet het label 'folly' deze plekken én haar beheerders tekort. Wekelijk zijn er bouwmeesters en vrijwilligers actief om deze bijzondere plekken in stand te houde. Iedere dinsdagmiddag in Mildam en iedere woensdagochtend in Heerenveen-Midden. Setichting TIJD, de beheerder van de ecokathedralen, nodigt iedereen dan ook van harte uit om langs te komen, mee te bouwen én kennis te maken. En vorm je eigen mening: is de ecokathedraal een folly of niet?

Leuk detail: na de zomer beginnen de open stapeldagen ook weer. Op 11 september 2021, tijdens Open Monumentendag én het gelijktijdige Cultuurplein(festival) wordt deze traditie weer opgestart.

Janita Baron

Dit artikel verscheen in Groot Heerenveen, 6e jaargang nr. 67

Lees meer over het boek "Follies in Nederland"

Hou mij op de hoogte van updates op deze site

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

In het nieuws

Boek over Sjanghaipark in Utrecht

Sjanghaipark Utrecht ecokathedraal
Boek over het Sjanghaipark in Utrecht

Binnenkort, in september 02021, verschijnt het prachtig vormgegeven boek "Sjanghaipark, experimenteel geworteld in het alledaagse". Het beschrijft de geschiedenis van het het Sjanghaipark in Utrech dat rond dezelfde tijd als de Le Roy tuin in Heerenveen is gestart en waarbij Le Roy ook een grote inspiratiebron voor is geweest.

Lees meer...

Open Monumentendag 02021: rondleidingen Le Roy tuin

Open Monumentendag 2021 Le Roy tuin ecokathedraal Heerenveen
Rondleiding door Heerenveense ecokathedraal in het kader van Open Monumentendag

In het weekend van 11 en 12 september 02021 is de landelijke Open Monumentendag. De Le Roy tuin, de ecokathedraal die op de monumentenlijkst staat van de gemeente Heerenveen,  worden op 11 september 2 rondleidingen gehouden. Om 11:00 uur en 14:00 uur bent u van harte uitgenodigd voor de rondleiding door Peter Wouda.

Lees meer...

Onderzoek naar oeuvre Louis Le Roy door Het Nieuwe Instituut

Louis Le Roy, Rob Hendriks en Piet Vollaard in de Le Roy tuin in Heerenveen
Louis Le Roy, Rob Hendriks en Piet Vollaard in de Le Roy tuin in Heerenveen in 2005

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam heeft met het rapport "Geheugen van het ontworpen landschap" het belang van archivering van tuin- en landschapsarchitectuur aangetoond. Ook het werk van Louis Le Roy, hoewel geen professioneel tuinarchitect maar zeker invloedrijk sinds de projecten in Mildam, Heerenveen en Lewenborg en het boek "natuur uitschakelen, natuur inschakelen", wordt daarin opgenomen.

Lees meer...

"Voor een goed begrip van hetgeen geschreven wordt, moet steeds worden bedacht dat wanneer de natuur ter sprake komt daar dan stééds natuurlijke processen mee bedoeld worden, maar nooit de natuur in haar tijdelijke verschijningsvorm". Louis G. Le Roy ( 01924 - 02012 )

"Als we bouwen, laten we dan bedenken dat we voor de eeuwigheid bouwen. Laat het niet zijn voor het huidige genot, nog voor het huidige gebruik alleen; Laat het een zodanig werk zijn dat onze nakomelingen ons er dankbaar voor zijn". John Ruskin ( 01819 - 01900 )