Op het TIJD-symposium van de stichting TIJD van 31 oktober 2024 hield Klaas Sietse Spoelstra een presentatie met de titel "Hack de tijdgeest".
In de presentie komt o.a. het Ministerie van de Toekomst voorbij, die o.a. Roman Krznaric (schrijver van het boek "een goede voorouder") naar de ecokathedraal in Mildam heeft gebracht op 20 november 2021. Hij beschrijft in dit boek het verschil tussen korte termijndenken en langetermijndenken (kathedraaldenken). Zo zijn er de tegenstellingen "tirannie van de klok" tegenover "nederigheid tegenover diepe tijd", "digitale afleiding" tegenover "erflatersmentaliteit", "Politiek presentisme" tegenoveer "intergenerationele rechtvaardigheid" en "Speculatief kapitalisme" tegenover "kathedraaldenken".
Met behulp van plekberaden en interventies wil het Ministerie van de Toekomst het langetermijndenken weer op de agenda zetten. Als voorbeelden van langetermijntransities beschrijft Spoelstra de energie- en landbouwtransitie, en ook het proces van aanloop naar Leeuwarden/Fryslan Culturele Hoofdstad van Europa 2018, het jaar 2018 zelf met alle activiteiten en het vervolg op dit jaar is een mooi voorbeeld van een langetermijnvisie.
Als laatste benoemd Spoelstra een aantal punten waarin Le Roy volgens hem een leidende rol kan hebben in de architectuur:
- Organische ontwerpprincipes
- Natuur als bouwsteen
- Gebruik en hergebruik
- Ruimte voor spontane groen
- De gemeenschap als hoofdarchitect
- Respect voor TIJD
Over 100 jaar zou dit kunnen resulteren in "levende landschappen":
- Ecosystemen als woongebieden
- Onderwijsprogramma's over diepe tijd
- Natuurlijke infra- en regeneratieve ruimten
- Bioregionale netwerken
- Kunst & landschap als levenslange samenwerking
- Le Roy Observatorium
Download de presentatie in pdf-formaat25.27 MB.
Zie ook de website Nij-Sicht van Klaas Sietse Spoelstra.