aanwezigen themadag 31 oktober 2003
31 oktober
- Themadag 30 oktober 02004: Dansen tussen fundamenten
Op deze pagina vindt u een beknopt verslag van de TIJD-dag die op zaterdag 30 oktober 02004 in Heerenveen werd gehouden.

De Stichting Tijd trad op zaterdag 30 oktober 02004 naar buiten met het thema "Dansen tussen fundamenten". Directe aanleiding voor dit thema was een ingelast optreden van de japanse Butoh-danseres Moeno Wakamatsu uit New York.

Vervolgens hebben Huub Mous, Peter Brinkman, Atte Bouma, Henk
overhandiging boekPleiter een essay geschreven vanuit hun eigen vakgebied. Pierre Mansire heeft een voorwoord geschreven voor dit boek, waarin hij o.a. verteld over de manier waarop Moeno in contact kwam met de ecokathedraal. De foto's die Peter Wouda destijds van de performance van Moeno maakte, en een aantal natuur-opnames bij de ecokathedraal zijnoverhandiging boek eveneens in het boek opgenomen. Het eerste exemplaar van dit boek is door burgemeester Peter de Jonge overhandigd aan Louis le Roy, en aan de schrijvers van de essays (zie de beide foto's hiernaast).

Jan van der WijkJan van der Wijk van de Heerenveense vestiging van drukkerij Van der Eems heeft een overeenkomst getekend met de Stichting Tijd om de komende duizend jaar een samenwerking aan te gaan. Op de foto staat ook voorzitter Peter Brinkman.


dansen tussen fundamentenOp de dag zelf heeft Le Roy aan de hand van een aantal kranteknipsels die hij het afgelopen jaar verzamelde, uitgelegd wat er momenteel in de samenleving scheefgroeit, omdat men teveel in korte termijnen denkt. Elk jaar zal hij dit doen, zodat er over 10 jaar gekeken kan worden wat er veranderd is, enLe Roy wat er aLouis le royan de huidige problemen gedaan is. Ook gaf hij uitleg over het gerafelde touw dat op elke uitgave van de boeken van de stichting Tijd zal verschijnen. Het geeft aan dat tot ongeveer 1900 de mensen nauw met elkaar verbonden waren (het gedeelte waarin het touw nog in elkaar gevlochten is), en dat sinds die tijd het mensen meer individualistisch te werk gingen, wat gesymboliseerd wordt door de uitgewaaierde touwtjes aan het eind.Le Roy Het is belangrijk dat mensen weer het nut van wederzijdse afhankelijkheid erkennen, en investeren in duurzame samenwerking.
Veel mensen die op deze dag een exemplaar van het boek aanschaften, lieten het boek signeren door Le Roy.


Janos KoppandyHierna heeft János Koppándy, professor aan de Bauhaus Universiteit in Weimar, vriend van Le Roy en al 25 jaar bezoeker van de ecokathedraal, een dia-serie laten zien met beelden van de ecokathedraal en de glasverzameling. Beelden en tekst zullen gepubliceerd worden in het volgende boek dat de stichting uit zal geven.


Ter afsluiting van de dag gingen de aanwezigen naar de ecokathedraal, waar een performance was van Moeno Wakamatsu, die speciaal voor deze dag uit New York was overgekomen. Met een indrukwekkende dans sloot ze de dag af. De volgende foto's hieronder zijn van Dick Nicolai, Jan van der Wijk, Arend Freije en Peter Wouda, en geven hiervan een impressie. Hiernaast op de grote foto kunt u foto's bekijken van Wim van der Kaaden en Frouk van der Zalm.



moeno wakamatsu Aanvang dans
moeno moeno
moeno moeno moeno
moeno moeno Moeno
 Moeno Moeno Moeno

ecokathedraalecokathedraalecokathedraal
ecokathedraalPerformance Moenoecokathedraal


Hebt u ook foto's van de ecokathedraal, of van de performance, of hebt u tekst die op deze website geplaatst zou kunnen worden, mail ze naar de webmaster zodat ze op deze site kunnen worden toegevoegd.

HOME
DOELSTELLING
31 OKTOBER
verslag 02006
verslag 02005
verslag 02004
verslag 02003
ECOKATHEDRAAL
TIJDGENOTEN
PUBLICATIES
CONTACT

'Roerloos als een statisch voorwerp,zit Moeno op de losse stenen van het muurtje, tegen de massief oprijzende pyloon.

Mens en dier houden de adem in wanneer het beeld als een plant begint te leven.
Heel voorzichtig zet ze een voorwaartse beweging in, waarbij er zichtbaar een tegenkracht moet worden overwonnen, zoals groeiende wortels weerstand ondervinden van de aarde waar ze zich doorheen moeten worstelen.

Nu stoppen de voorwaartse bewegingen en langzaam zakt Moeno naar de aarde, waar ze zich in volkomen balans vast hecht aan de stenen van het muurtje, zoals de wortels van een klimplant.

De boom is nu verankerd aan de aarde en komen stam en takken aan de beurt.

Moeno komt omhoog, haar bewegingen worden sneller, het is of er wind door de kruin van een boom blaast, het leven spat er gewoon af.

Langzaam neigt Moeno naar de aarde, haar lichaam dwarrelt als een vallend blad naar beneden, waar ze roerloos tussen de stenen blijft liggen, opgenomen in een altijd durend proces van, ontstaan, bestaan, en vergaan.'
Wim van der Kaaden

Fotoreportage van Wim van der Kaaden.