aanwezigen themadag 31 oktober 2003
31 oktober
- Themadag 31 oktober 02003: welvaart / welzijn
Op deze pagina vindt u een beknopt verslag van de TIJD-dag die op 31 oktober 02003 in Oranjewoud werd gehouden. U kunt de lezingen bekijken van de sprekers, en er is een fotoreportage te zien.

De Stichting Tijd trad op 31 oktober 02003 naar buiten met het volgende thema:

Wat gebeurt er als je bewust de tijd als regisseur accepteert en je werk zich in een perspectief van enkele honderden jaren kan ontwikkelen? Als je dan ook nog zonder plan mag werken ontstaat er wel een heel bijzondere situatie die eigenlijk haaks staat op ons huidige denken en werken.


Het programma bestond uit een 5-tal voordrachten van sprekers uit verschillende vakgebieden, die de bouwstenen leverden om de aanwezigen met dit thema te confronteren. Deze 5 sprekers waren:

1e spreker: Jurrit Bergsma, werd in 01934 in Oldeberkoop in de Friese Stellingwerven geboren, studeerde psychologie in Groningen en richtte zich vooral op de algemene gezondheidszorg. In zijn hoedanigheid van medisch psycholoog en psychotherapeut was hij hoogleraar aan de Utrechtse universiteit en daarna aan de Loyola University in Chicago. De inmiddels met emiraat zijnde ‘oud-leerling’ van Louis Le Roy heeft vanaf de middelbare school onregelmatig maar actief contact met hem gehouden. Bergsma heeft steeds getracht de problematiek van de complexiteit via het gebruik van de elementen tijd en verandering in zijn publicaties en werk toepasbaar te laten zijn. Zijn inaugurale rede ging onder andere daarover.
Lees hier de voordracht van Jurrit Bergsma

2e spreker: Philippe Vélez McIntyre: heeft een Latijns-Amerikaanse en Europese achtergrond. Hij werkte elf jaar voor de Wereldbank in Washington op de afdeling publicaties. Sinds 01984 legt hij zich volledig toe op fotografie. Zijn werk is tentoongesteld in Washington, Parijs, Madrid en Londen. Veel van zijn foto’s zijn gepubliceerd in publicaties over architectuur, landschap en sociale thema’s

McIntyre vertelde bevlogen over zijn werkzaamheden als fotograaf, en over het gevoel van 'thuiskomen' toen hij voor het eerst bij de ecokathedraal kwam. Ook merkte hij op dat fotografen als Jacob Olie veel meer betrokken waren bij het onderwerp dat ze fotografeerden, en dat men tegenwoordig steeds meer als 'buitenstaander' een foto van een object maakt.
In 2004 zal McIntyre een 4 foto-clinics organiseren bij de ecokathedraal. Datum en tijdstip worden op deze website bekendgemaakt.

3e spreker: Piet Vollaard: (01955) is architect, directeur van ArchiNed (de architectuursite van Nederland), lid van SIA (Stichting Slimme Architectuur) en CIA (Centrum voor Informele Architectuur), auteur van onder meer Herman Haan, architect (01995), Cepezed, architects
(01993), Gids voor Moderne Architectuur in Nederland (01987, 01992, 01998), werkt op dit moment aan een monografie over Frank van Klingeren en aan een Smart Architecture Reader.
Lees hier de voordracht van Piet Vollaard
 
4e spreker: Jan (drs J.J.) Koster  is educatief ontwerper en eigenaar van J2K. J2K helpt met name scholen voor beroepsonderwijs in hun ontwerpproces naar nieuwe onderwijsbenaderingen in nieuwe fysieke omgevingen. Ofwel: wat is als school mijn visie op de samenleving en het leren, hoe organiseer ik dat en welk gebouw heb ik daarbij nodig? De tijd is nodig voor de groei van persoonlijke kwaliteiten, van zowel leerlingen als van leraren en directies
(Een powerpoint-presentatie is binnenkort op deze site te lezen)


5e spreker: Lucien Kroll is architect en stedenbouwer in Brussel. In diverse projecten in Frankrijk heeft hij samengewerkt met Le Roy. Hij wordt soms gevraagd nieuwe gebouwen of wijken te ontwerpen, meestal echter om naoorlogse woonwijken te revitaliseren. De gebouwen die bij dergelijke interventies ontstaan worden door hem beschouwd als een tussenstadium in een toestand die moet evolueren en een eigen leven moeten gaan leiden. Hij zet zich in om regels en conventies die bij architecten leven ter discussie te stellen. Hij doet dit door professie van binnenuit te ondervragen. Van aandachtig luisteren naar mensen heeft hij zijn werk gemaakt.
Lees hier de voordracht van Lucien Kroll  (in het Frans)
of bezoek de website van Kroll op  homeusers.brutele.be/kroll



Aan het eind van de dag werd er een uniek contract ondertekend, waarbij de Stichting Tijd en de Heerenveense drukker Brouwer en Wielsma tot een intentieverklaring bereid werden gevonden om de komende 1000 (duizend) jaar een samenwerkingsverband aan te gaan. Dit is in de lijn van de filosofie achter de ecokathedraal, en het thema voor 31 oktober 02003, om te kijken wat voor verschil het maakt als je de tijd op oneindig zet, vergeleken bij de vluchtige en haastige manier van denken die tegenwoordig gebruikelijk is.

Ter afsluiting hield Le Roy een toespraak, waarin hij aan de hand van een aantal citaten uit het boek "Retourtje Mondriaan" het thema voor het komende milennium aansneed, waarbij hij sprak over het ontstaan van een nieuwe cultuur waarvan de kiem op dit momenet gelegd wordt, en die zich de komende generaties zal doorzetten. Het gerafelde touw, zoals op de kaft van het boek staat, staat voor de gefragmenteerde en complexe cultuur van vandaag. Dit proces van convergentie zal voor ons eigen bestwil om moeten buigen tot een proces van divergentie. Met andere woorden, de losse eindjes draad zullen weer moeten samenkomen en in de toekomst weer een sterk koord moeten worden..



HOME
DOELSTELLING
31 OKTOBER
verslag 02006
verslag 02005
verslag 02004
verslag 02003
ECOKATHEDRAAL
TIJDGENOTEN
PUBLICATIES
CONTACT


'Een maatschappij die er op uit is om aan de ene kant de produktie zo hoog mogelijk op te voeren, en aan de andere kant de mens zoveel mogelijk tracht te weren uit het produktieproces, kent een maximaal energieverlies'
Louis le Roy



1e exemplaar retourtje Mondriaan
Presentatie van het eerste exemplaar van Routourtje Mondriaan.


Lucien Kroll en Louis le Roy
Lucien Kroll in gesprek met Louis le Roy


overzicht zaal
Praktijk-opdracht tijdens lezing Jan Koster



Louis le Roy
Louis le Roy spreekt de aanwezigen toe


ondertekening contract 1000 jaar
Ondertekening van het duizend-jaar contract met drukkerij Brouwer