De stichting TIJD heeft als doel het bevorderen van inzicht en bewust-zijn van het begrip "tijd" als voorwaarde voor de creatieve ontwikkeling van samenwerking tussen natuurlijke en creatieve menselijke processen in ruimte en tijd. Deze website informeert u over de manier waarop de stichting dit hoopt te realiseren.
|
NIEUWSARCHIEF 2007
|
- maandag 5 november 02007: Urban Wastelands |
Op maandag 5 november organiseert de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit in Eindhoven een congres onder de naam "Urban Wastelands".
Op dit congres zal een aantal internationale sprekers de mogelijke oplossingen bespreken omtrent het invullen van zogenaamde 'wastelands', oftewel gebieden die gedurende langere tijd al niet meer gebruikt worden (bijvoorbeeld voormalige industriegebieden), en wachten op een nieuwe invulling.
Er zal ook aandacht worden besteed aan het 'ecokathedrale denken' middels het vertonenen van een video-interview met Louis le Roy, en er is een foto-expositie die de huidige stand van zaken laat zien in de Tuin van Le Roy en de ecokathedraal.
De stichting wil dat er meerdere ecokathedralen gebouwd worden in de wereld, bijvoorbeeld in dergelijke 'wastelands'.
>> Meer informatie over dit congres is te vinden op een speciale website.
|
- zaterdag 3 november 02007: Make A Difference Day |
Ook dit jaar waren er weer een aantal medewerkers van de Rabobank in Heerenveen actief in het kader van het vrijwilligersevenement Make A Difference Day (MADD).
Een vijftal maakten voor het eerst kennis met het werken in de Tuin van Le Roy.
Ook statenlid Remco van Maurik (op de foto rechts) heeft meegewerkt. Samen met Siebe Homminga maakte werkte hij aan het fundament rond de herinnerings-boom die geplant is bij de ondertekening van het 100-jarig contract.
>> Meer informatie over MADD is te vinden op de MADD-site.
|
- woensdag 31 oktober 02007: Jaarlijks symposium |
Op woensdag 31 oktober organiseert de Stichting Tijd weer haar jaarlijkse themadag, dit jaar voor de 5e keer.
's Middag is er een lezing van Marja de Vries, schrijfster van het boek "de hele olifant in beeld", en zal Huub Mous vertellen over de betekenis van Le Roy in de afgelopen decennia en voor de komende generaties.
Na het nuttigen van een "tijdloze maaltijd" kunt u in het Posthuis Theater van de danstheatervoorstelling "tHe pARaDIsE" van de Nederlands-Indische choreograaf Gerard Mosterd en de Sumatraanse collega Boi Saktie genieten.
Bekijk een kort verslag van deze dag.
|
- zondag 21 oktober 02007: Sprookje Kwajr |
Op zondag 21 oktober is op de ecokathedraal een kinderconcert gehouden door verteller Jaap Oosterwijk en koor Kwajr uit Groningen o.l.v. Merlijn Wackers.
Samen met de hoofdpersoon Onix werd een reis door het land van Nix gemaakt, waar de mensen alleen uit hun neus eten en over koetjes en kalfjes praten en door Dalland waar de mensen ijverig zijn, maar niet gewend aan onbekende bezoekers. Het was een concert om te luisteren, te kijken en mee te zingen.
Dit sprookjes-concert was een onderdeel van het korenfestival Vocal Variety.
Het concert is op 4 november ook nog te zien in de Groningse wijk Lewenborg.
>> Meer informatie is te vinden op de website van Kwajr.
|
- 11 september 02007: Louis le Roy wint Gerrit Benner Prijs |
De Gerrit Benner Prijs 2007 is toegekend aan het gehele oeuvre van Louis le Roy.
Deze tweejaarlijkse prijs voor beeldende kunst wordt uitgeloofd door de provincie Fryslân.
Volgens de jury, bestaande uit Hans van Houwelingen, Lisette Pelsers, Tineke Reijnders, David Stroband en Alber van der Weide, verdient Le Roy als bewonderenswaardige Einzelgänger met name binnen de context van de Friese kunstwereld een blijk van uitzonderlijke waardering.
In februari 2008 zal de prijs worden uitgereikt, en zal in het Fries Museum in Leeuwarden een tentoonstelling worden gehouden over het hele werk van Le Roy.
> Meer informatie is te vinden op de website van de Provincie Fryslán.
|
- 15 september t/m 27 oktober 02007: KCO Cultuursalon |
Van 15 september t/m 27 oktober is in de KCO Cultuursalon in Zwolle de tentoonstelling In Natura te zien.
De deelnemende kunstenaars, Robert Wevers, Marleen Kappe, Henk Jonker en Andrea Veldman, zijn alle 4 op hun eigen manier bezig kunstwerken te laten samenwerken met de natuur.
Bij de opening zal een half uur durend video-interview worden vertoond met Louis le Roy, dat speciaal voor deze tentoonstelling is opgenomen.
Le Roy's ecokathedraal is een grote inspiratiebron voor veel (landschap-)kunstenaars.
>> Meer informatie is te vinden op de website van KCO
|
- september 02007: Werkzaamheden Tuin van Le Roy |
Het monument (een boom met een aantal sierstenen er om heen) dat in de Tuin van Le Roy in Heerenveen is aangelegd bij de her-start van Kennedylaantuin-project, is weer tevoorschijn gekomen.
Na lange tijd onder een grote stapel stenen gelegen te hebben, wordt nu met dit materiaal een cirkelvormig bouwwerk gemaakt, waar ook zitplekken zullen komen. Aan de straatkant komt een ruimte voor planten.
|
- augustus 02007: Fotoserie Ecokathedraal |
De ecokathedraal in Mildam is een lustoord voor fotografen. Een aantal fotografen delen het resultaat met anderen op internet.
Zo is er op de weblog Afanja een prachtige flash-film te zien met mooie muziek op de achtergrond. Zeker de moeite waard om te gaan bekijken.
|
- augustus 02007: Column Ecokathedraal |
In het extra dikke zomernummer van het tijdschrift Zens, heeft Eef Arnolds een column geschreven naar aanleiding van zijn bezoek aan de ecokathedraal in Mildam.
De schrijver blijkt teleurgesteld in zijn eerste kennismaking, omdat het beeld dat hij zich bij een 'ecokathedraal' voorstelde anders was dan de realiteit. Het is te hopen dat Arnolds de komende jaren vaker een bezoek gaat brengen aan Mildam, omdat de ecokathedraal niet te begrijpen is na één korte wandeling.
>> Lees hier de hele column
|
- juli 02007: Slopen en bouwen |
Op de achtergrond op deze foto's is te zien dat er van de voormalige sporthal De Telle in Heerenveen niet veel meer over is, nu een sloopbedrijf het gebouw tot puin heeft gemaakt.
Op de voorgrond worden langzaam maar zeker de contouren zichtbaar van een gestapeld bouwwerk, dat gebruik maakt van afvalmateriaal dat vrijkomt bij dergelijke sloopwerkzaamheden.
Het beginpunt van beide bouwwerken was eind jaren 60. Van de Telle is weinig meer over, maar de bouw aan de Tuin van Le Roy zal nog zeker 100 jaar doorgaan, met behulp van vrije, menselijke energie.
|
- juni 2007: Gedichten van Edwin de Groot. |
Tijdens het Literêr Sirkwy van 2 weken geleden, droeg Edwin de Groot 2 gedichten voor, die u kunt nalezen op de friestalige versie van deze site.
Het gaat om het gedicht Eko-katedraal en De dyk nei Pake.
|
- juni 2007: ontwikkelingen in Lewenborg. |
Onder de kop "Eerherstel voor Le Roy" stond een artikel in de Groninger Gezinsbode rond de plannen omtrent de wijk Lewenborg, waar ook de Le Roy Gebieden te vinden zijn.
Op woensdagavond 4 juli is er een informatieavond waar ook de Beheergroep Le Roy Gebieden haar plannen rond Lewenborg kenbaar maakt, waaronder de mogelijke oprichting van een nieuwe stichting.
Werkzaamheden in de Le Roy Gebieden kunt u volgen op de weblog van Vibodha Borst.
>> Lees het hele artikel uit de Groninger Gezinsbode
|
- 27 juni 02007: eerste exemplaar Slow Management |
Het moest er een keer van komen: naast de vele slow-bewegingen is er nu ook Slow Management. De website bestond al een tijdje, maar nu zal op 27 juni het eerste tijdschrift verschijnen.
Onder het motto I am a human being, not a human resource richt dit blad zich op het ontwikkelen van een sociaaleconomische visie op organisaties en organiseren. Het wil niet een van de vele vakbladen zijn, maar is bedoeld voor iedereen die deelneemt aan een organisatie.
>> Meer info: www.slowmanagement.nl
|
- zondag 17 juni 02007: It Literêr Sirkwy |
Op zondagmiddag 17 juni was de ecokathedraal het decor voor "it Literêr Sirkwy" (het Literair Circuit), een initiatief van "It Skriuwersboun".
De ecokathedraal was een van de 7 locaties waar zo'n 25 friese schrijvers hun werk presenteerden. Binnekort op deze site een verslag van de middag, en een gedicht dat geïnspireerd werd door de Ecokathedraal.
>> Meer info: website Literêr Sirkwy en het persbericht en lees de 2 gedichten van Edwin de Groot op de friestalige versie van deze site.
|
- juni 02007: Internationale leerschool |
De Le Roy tuin aan de Kennedylaan, een werkplaats waar langdurige processen worden bestudeerd, is de komende weken mede het domein van de australische landschapsarchitect Julian Raxworthy en de duitse universitaire student Thomas Richard uit Weimar.
Ze gaan in Heerenveen en bij de Ecokathedraal in Mildam bouwen onder begeleiding van de Stichting Tijd, als onderdeel van hun studie. Raxworthy zal de komende jaren vaker hier gaan werken, en hij gaat ook filmen, fotograferen en interviews afnemen om het werk zo compleet mogelijk te documenteren.
>> Bekijk ook de weblog van Julian Raxworthy over deze studiereis.
|
- mei 02007: Deelenroute |
De Stichting Deelenroute heeft een nieuwe brochure uitgegeven, waarin bijna 40 locaties staan beschreven die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van natuur, cultuur en sport.
De doelstelling van de stichting is "Het stimuleren van recreatie en educatie in relatie tot landschappelijke en/of cultuurhistorische gebieden in de gemeente Heerenveen en omstreken.".
Vanaf dit jaar is ook de Tuin van Le Roy in Heerenveen opgenomen in de route. De Ecokathedraal in Mildam was wal in de route opgenomen.
>> Meer info: www.deelenroute.nl en de brochure met de complete route in pdf-formaat
|
- april 02007: Foto's ecokathedralen |
Al een aantal jaren volgt fotograaf Peter Wouda de ontwikkelingen rond de ecokathedraal in Mildam, en de laatste tijd ook de Tuin van Le Roy aan de Kennedylaan en Europalaan in Heerenveen.
Een kleine selectie van de foto's zijn nu te bekijken op de populaire fotosite www.flickr.com/photos/ecokathedralen.
De beelden zijn ook te downloaden in hoge resolutie,
en zijn gepubliceerd onder de creative-comons licentie, wat inhoudt dat u de foto's mag kopieren, verspreiden en bewerken voor niet-commercieel gebruik, mits
u de naam van de maker vermeld, en het werk weer onder dezelfde licentie beschikbaar stelt.
|
- 22 mei 02007: Handtekeningenactie |
Een aantal omwonenden van de Europalaan en de Kennedylaan hebben een handtekingenactie gehouden, met het vraag aan de gemeente of de stapel stenen in de Tuin van Le Roy nog lang blijft liggen.
De stichting Tijd geeft aan dat binnenkort door meerdere mensen zal worden gewerkt aan de tuin, waarbij het ecokathedrale proces wordt gehandhaafd dat met de gemeente Heerenveen in 2005 is afgesproken in de intentieverklaring. Belangrijkste punt in deze verklaring is dat de Kennedylaan en Europalaantuin zich ontwikkelen:
- in samenwerking tussen natuurlijke en creatieve processen
- zonder beeld of plan van een vooraf gedefinieerd eindresultaat in ruimte
- zonder een vooraf gedefinieerd eindresultaat in tijd
- met maximale benutting van vrije menselijke energie
- met maximale benutting vakmanschap en ervaring van leken en professionals
>> Bekijk de reportage van Omrop Fryslân en het artikel op de site van de Leeuwarder Courant
|
- 23 mei 02007: Lezing Rob Hendriks |
In het teken van de Kunst- en Cultuur4daagse Midden Drenthe, houdt architect Rob Hendriks van architectenbureau DAAD een lezing over het werk van Le Roy, ecokathedrale processen, en het benutten van tijd in architectuur.
De lezing vindt plaats bij DAAD in Beilen en begint om 20:00 uur. Rob Hendriks is als bouwmeester betrokken bij de Stichting Tijd. Aan het Zuiderdiep in Groningen bouwt zijn bureau al ruim 10 jaar aan een bijzondere woning, waarbij tijd een belangrijk scheppend element is. Lees hierover het uitgebreide artikel artikel dat verscheen op Archined.
>> Meer info: Stichting Kunst- en Cultuur4daagse en architectenbureau DAAD
|
- mei 02007: Vorderingen Kennedylaan |
De afgelopen dagen is er weer het een en ander gedaan bij de Kennedylaan. De plek rond de 'tafel' is weer hersteld en de bielzen zijn verplaatst.
De 'toren' heeft ook weer een aantal lagen stoeptegels gekregen, en ook is er een begin gemaakt met de fundering van trottoirbanden voor de bouw van een nieuw muurtje naast deze toren.
Langzaam maar zeker wordt ook de laatste steenhoop omgevormd naar een gestapelde constructie.
|
- 19 mei 02007: Meebouwen? |
Zaterdagochtend 19 mei, vanaf een uur of 10 kan er door belangstellenden weer worden meegebouwd aan de Tuin van Le Roy aan de Kennedylaan, rond de gele keet. Vanaf een uur of 10:00 tot 12:00.
|
- t/m 14 april 02007: Fototentoonstelling in Openbare Bibliotheek Heerenveen |
In de Openbare Bibliotheek in Heerenveen is nog tot 14 april een fototentoonstelling van Peter Wouda te zien over de Tuin van Le Roy aan de Kennedylaan en de Europalaan.
Meer informatie vindt u op de website van de bibliotheek.
|
- 21 maart 02007: Boomfeestdag |
Op woensdag 21 maart, het begin van de lente, was het boomfeestdag. Leerlingen van de basisschool De Letterbeam uit Heerenveen hebben in het kader hiervan een boom geplant in de nabijgelegen Tuin van Le Roy.
Na afloop werden wensen van kinderen in de vorm van een blad in de boom gehangen.
Vorig jaar hadden leerlingen in de Le Roy Tuin al een begin gemaakt aan een bouwwerk van straatstenen in deze tuin.
>> Lees meer over de Stichting Nationale Boomfeestdag
|
- april 02007: Ecokathedraal van Tineke Schoenmaker |
In het Drentse Elim bouwt landschapskunstenares Tineke Schoenmaker aan een ecokathedraal rond haar huis. Op de website van het Dagblad van het Noorden is een video-interview van haar te bekijken over dit project dat is geïnspireerd door de ecokathedraal in Mildam. Tineke Schoenmaker publiceerde eerder een verhaal in het boek "Leven en werken in Ruimte en Tijd" van de Stichting Tijd.
|
- maart 02007: "In nacht yn Mildaam" |
Op het friestalige deel van deze website kunt u het verhaal "In nacht yn Mildaam" lezen van de friese schrijver Wobbe Atsma.
|
- februari 02007: TIJDgenoot: Vibodha Borst |
In de rubriek TIJDgenoten kunt u het verhaal lezen van Vibodha Borst, die actief is in de Beheergroep Le Roy Gebieden in de Groningse wijk Lewenborg.
Lees het hele artikel >>
|
- februari 02007: Beheergroep Lewenborg |
De Beheergroep Le Roy gebieden van de Groningse wijk Lewenborg, waar Le Roy in de jaren 70 een ecokathedraal proces op gang heeft gebracht, heeft een bezoek aan de Tuin van Le Roy in Heerenveen gebracht. Hiermee is de band tussen de beheergroep en de stichting versterkt, en wordt er inmiddels regelmatig informatie uitgewisseld.
|
- januari 02007: Spaanse ecokathedraal |
Blanca Sanchez en Andreas Brons hebben in de Spaanse Pyreneeën een stuk grond gekocht van 12.000 m2. Op basis van de ideeën van Le Roy gaan ze dit gebied de komende jaren vormgeven. Dit ecokathedrale proces is te volgen via internet op hun website die min of meer de vorm van een weblog heeft. De titel van de site, "nature switched on", verwijst naar het boek "Natuur inschakelen, natuur uitschakelen" dat Le Roy in de jaren 70 schreef.
|
- 13 januari 02007: Bezoek aan Le Roy gebieden Lewenborg |
Vandaag vond er een ontmoeting plaats tussen een aantal mensen van de stichting Tijd en de beheergroep Le Roy gebieden in de Groningse wijk Lewenborg, ook bekend onder de naam Le Roy gebieden. Er werd gesproken over de ervaringen die de beheergroep de afgelopen tientallen jaren heeft opgedaan, en hoe de situatie er momenteel voor ligt, en er vondt een rondleiding door het gebied plaats onder leiding van Gerrit Vos. In februari zal er een 'tegenbezoek' komen, zodat de beheergroep een indruk krijgt van de situatie in Heerenveen, waar zoals bekend de gemeente Heerenveen een 100 jarig contract met de Stichting Tijd heeft ondertekend.
|
ga naar nieuwsarchief 02004, 02005, 02006, 02008 of naar het actuele nieuws.
|